Life Style

Ka 5 kategori personalitetesh, kujt i përkisni dhe çfarë do të thotë?Bëhu pjesë e Grupit Zyrtar të Opinion.al
>> KËTU <<
               Publikuar në : 20:34 - 01/09/22 |
Opi Nion

Shkenca e psikologjisë ka përcaktuar pesë kategori themelore të personalitetit, të cilat i korrespondojnë çdo personi në varësi të asaj se cila nga karakteristikat e mëposhtme është më e theksuar në karakterin e tij. Këto 5 kategori të personalitetit janë emëruar gjithashtu si Big5.

Të kuptuarit e secilës kategori të personalitetit dhe çfarë do të thotë të marrësh rezultate të larta ose të ulëta në atë kategori, mund t’ju japë njohuri për personalitetin tuaj. Mund t’ju ndihmojë gjithashtu të kuptoni më mirë njerëzit përreth jush, bazuar në vendin ku ndodhen. Duke ditur se cilës kategori personaliteti i përket dikush, mund të përmirësoni marrëdhënien tuaj me të dhe të kuptoni më mirë reagimet e tyre.

Pajtueshmëria

Njerëzit e kësaj kategorie zakonisht u besojnë lehtësisht njerëzve të tjerë dhe kanë elementë të fortë të mirësisë, dashurisë dhe sjelljeve të tjera “miqësore- sociale”. Ata janë më bashkëpunues dhe të pëlqyeshëm në krahasim me ata që nuk kanë këtë tipar të personalitetit, sepse priren të jenë më konkurrues dhe ndonjëherë edhe manipulues.

Transparencës

Njerëzit që i përkasin kësaj kategorie kanë karakteristika të forta të imagjinatës dhe depërtimit. Ata kanë një gamë të gjerë interesash, nuk u pëlqen të jenë të kufizuar dhe i duan marrëdhëniet shoqërore. Gjithashtu, ata janë kureshtarë për botën dhe njerëzit e tjerë dhe janë të etur për të mësuar gjëra të reja dhe për të shijuar përvoja të reja. Njerëzit që kanë shumë këtë tipar personaliteti gjithashtu priren të jenë më aventurierë dhe krijues.

Ndërgjegjshmëria

Mendimi, vetëkontrolli dhe qëndrimet e përmbajtura janë karakteristikat kryesore të njerëzve që përcaktojnë këtë kategori të personalitetit. Njerëzit me shumë ndërgjegje priren të jenë të organizuar dhe t’u kushtojnë vëmendje detajeve. Ata planifikojnë përpara, mendojnë se si sjellja e tyre ndikon tek të tjerët dhe i kushtojnë vëmendje afateve.

Dikush që ka rezultate më të ulëta në këtë tipar kryesor të personalitetit është më pak i strukturuar dhe më pak i organizuar. Ata gjithashtu kanë vështirësi me afatet dhe nuk e pëlqejnë disiplinën.

Ekstraversioni

Shoqërueshmëria, biseda, këmbëngulja dhe nivelet e larta të shprehjes emocionale janë ato që mbizotërojnë në këtë kategori. Ekstrovertët e lartë pëlqejnë të jenë pranë të tjerëve dhe të ndihen energjikë dhe të emocionuar.

Njerëzit që janë të ulët në këtë tipar të personalitetit ose janë introvertë priren të jenë më të rezervuar. Ata kanë më pak energji në ngjarje shoqërore dhe mund të jenë rraskapitës për ta. Introvertët shpesh preferojnë një periudhë vetmie dhe qetësie për t’u “rimbushur”.

Neuroticizmi

Neurotizmi është një tipar personaliteti i karakterizuar nga trishtimi, humori dhe paqëndrueshmëria emocionale. Njerëzit me neuroticizëm priren të përjetojnë luhatje të humorit, ankth, nervozizëm dhe trishtim. Ata që janë të ulët në këtë tipar të personalitetit priren të jenë më të qëndrueshëm dhe emocionalisht elastikë.

Cilës nga kategoritë e mësipërme i përkisni dhe çfarë keni nevojë për të përmirësuar?

Pas