Aktualitet

Shqipëria masat më të shtrënguara në rajon? Si funksionojnë vendet e tjera


               Publikuar në : 23:42 - 03/04/20 |
Opi Nion

Kryeministri Rama ka deklaruar se do të shihet në vijim mundësia e lirimit me pikatore të masave shtrënguese, të krijuara për shkak të epidemisë së koronavirusit. Por Shqipëria, tashmë në planin e masave prej më shumë se tri javësh, duket se krahasuar me vendet e rajonit, ato kanë qenë edhe më strikte, qoftë në fashat orare të lëvizjes, qoftë edhe në përdorimin e automjeteve.

Kështu në një krahasim të masave të disa vendeve, shihet se Shqipëria ka fasha më të shkurtra oraresh të lëvizjes, krahasuar Kosovën, Malin e Zi apo Maqedoninë, ndërkohë që në këto vende ka edhe më shumë tolerance në lëvizjet më makina, ndryshe nga Shqipëria që i ka të ndaluara këto lëvizje.

Maqedonia e Veriut

Levizja: 04 Am – 09 PM lëvizje e lire per këmbësorë dhe makina.

Transporti publik: Është në funksion.

Njesitë e shitjes te hapura: dyqanet e veçanta, markete dhe farmacitë janë hapur gjatë orëve të lëvizjes së lirë.

Ndalesat e punes: Pjesa më e madhe punojnë nga shtëpia, prej 2 javësh pothuaj.

Mali Zi

Lëvizja: 05 AM- 07 PM lëvizje e lirë për këmbësorë dhe makina.

Transporti publik: Ka ndaluar

Njesitë e shitjes të hapura: Supermarkete, farmaci dhe karburante.

Ndalesat e punës: Çdo gjë punon nga ora 08:00 – 18:00, perveç të shtunave kur ndalesat fillojnë në orën 13:00.

Kosova

Lëvizja: 06 Am – 05 PM, lëvizje e lirë për këmbësorë dhe makina.

Transporti publik: Ka ndaluar.

Njësitë e shitjes të hapura: Supermarkete, farmaci deri në orën 17:00.

Ndalesat e punës: Stafet administrative punojnë më së shumti nga shtëpia.

Austria

Lëvizja: E lejuar vetëm për pune apo blerje te produkteve te domosdoshme, por jo ndalesa oraresh. Ndalohen grumbullimet me më shumë se 5 persona ne të njëjtën kohë. Lëvizja me makina, e lirë.

Transporti publik: I reduktuar.

Qendrat tregtare: Pjesa kryesore punojnë me orare të reduktuara.

Njesitë e shitjes hapur: Dyqanet ushqimore, farmaci.

Ndalesat e punës: Vetëm industritë e nevojshme punojnë.

Kroacia

Lëvizja: E lejuar vetëm për punonjësit e shërbimeve të domosdoshme.

Transporti publik: I pezulluar, perveç shërbimit individual të taksive.

Njesitë e shitjes hapur: Dyqanet ushqimore, farmaci, karburante dhe ushqimore që shesin produktet e higjenës.

Ndalesat e punës: Të hapura janë vetëm industritë dhe shërbimet e domosdoshme.

Hollanda

Lëvizja: Nuk ka ndalesë. Kerkohet vetëm  distancim social.

Transporti publik: Janë operative.

Njesite e shitjes hapur: Dyqanet ushqimore dhe farmacitë.

Ndalesat e punes: Të gjitha profesionet në kontakt me klientët duhet të ndalojnë punën deri në 28 Prill, ose të punojnë vetëm nëse është e mundur të mbahet të paktën 1.5m nga klienti.

Lëvizja me makina: E lirë.

Spanja

Levizja: Ndalesa për të dale nga shtepia përveç në rastet e blerjeve të produkteve të domosdoshme si ushqime dhe ilaçe, dhe për punë. Lëvizja me makina është e lejuar.

Transporti publik: Nuk ka ndalesa.

Njesite e shitjes te hapura: supermarkete, farmaci dhe furnizues të tjerë ushqimor.

Ndalesat e punes: Mbyllje e vendeve te punës në kompani te cilat nuk ofrojnë shërbime esenciale gjatë kësaj periudhe. /Opinion.al

 

Pas