-Shëndeti

Diagnoza e rrallë neurologjike trajtohet për herë të parë në Shqipëri


               Publikuar në : 17:38 - 14/03/19 |
geliano fataj

Problemet neurologjike janë një trend në rritje në vendin tonë, ndërsa prekin dhe të rinjtë. Në spitalin Hygeia është trajtuar një rast me “Encefalit autoimun anti-NMDAR”, shenjat klinike të të cilit përfshijnë konfuzion, halucinacione, çrregullime të memories.

24-vjeçarja përfundoi me sukses gjithë terapinë intensive dhe pas përmirësimit ka lënë spitalin. Encefalitet autoimmune në vetvete nuk janë patologji të rralla, veçanërisht të fëmijët, por për sa i përket pacientes 24-vjeçare, ajo u diagnostikua me një formë të veçantë dhe të rralle te kësaj patologjie që është “Encefalit autoimun anti-NMDAR” patologji kjo që trajtohet për herë të parë në Shqipëri.

Encefalitet autoimune që drejtohen kundër receptorëve sipërfaqësor neuronal, janë sëmundje pak të njohura, të rralla, relativisht të panjohura në Shqipëri. Prekin fëmijët dhe adultet e rinj veçanërisht femrat. Rasti ynë është një vajzë e re. Semundja u shfaq në menyrë tepër agresive. Me rënie të vetëdijes, lëvizje të pavullnetshme me çrregullime autonome. Fatmirësisht përmes një bashkëpunimi me një qendër kërkimore arritëm që të diagnostifikonim në kohë dhe të fillonim terapitë specifike për këtë sëmundje pas një trajtimi afatgjatë në kushtet e reanimacionit aktualisht jemi në fazën e riaftësimit. Shpresojmë që një ditë, shumë shpejt ajo t’i rikthehet jetesës normale” -shprehet mjeku Erion Dushi./Opinion.al

Pas