Te Fundit

Si mund të mbrohemi nga dhunimi a ndaj sulmeve seksuale?


Bëhu pjesë e Grupit Zyrtar të Opinion.al
>> KËTU <<
               Publikuar në : 16:11 - 06/06/20 |
el ida

Nga Erges Eskiu

Sado, që shoqeria të mundohet të ruhet prej sulmeve seksuale prapë mund të rezultojë një mision i pamundur për t’u ndalimi plotësisht i sulmeve.

Në SHBA sot çdo 73 sekonda ndodhë një sulm seksual dhe çdo 9 minuta viktima është fëmijë, por gjithsesi ne mund të themi dhe të bëjmë diçka për të bërë të mundur të shpëtojmë sa më shumë njerëz të bien viktima.

Çdo situatë ose fenomen duhet parë nga gjeneza, shkaku nga vjen, pse ndodhë që të mund të dimë edhe si të veprojmë, çfarë masash mbrojtëse duhet të marrim, ndaj duhet të nisim nga fëmijëria me edukimin e brezave, duke i bërë të pavarur dhe duke u treguar të besojnë tek ligji dhe respektimi i tij.

Prindërit duhet ta shtyjnë fëmijën drejtë pavarsisë sa më herët, duke i mësuar që ai të fillojë t’i bëj gjërat vetë. Në këtë mënyrë fëmija rrit besimin tek vetja dhe nuk sygjestionohet prej të tjerëve.
Prindërit duhet ta trajtojnë fëmijën me dinjitet, si të ishte i rritur, sikur do të silleshin dhe komunikonin me një adult dhe kjo e ndihmon fëmijën të ndihet i pacënueshëm dhe i barabartë me më të mëdhenjtë.

Prindërit duhet t’u thonë fëmijëve të mos shoqerohen me njerëz të panjohur e më të mëdhenj në moshë pasi ata mund t’u bëjnë keq atyre edhe pse mund të duken njerëz të dashur.
Vetë prindërit nuk duhet t’i ekspozojnë apo t’u kërkojnë fëmijëve të japin shfaqje përpara të afërmve a miqve të tyre kundër dëshirës së fëmijëve apo kur këta të fundit ndihen në siklet, pasi do të ndihen të përdorur dhe të dhunuar, por edhe nën prisionin e të mos bërit krenar të prindërve para njerëzve (të huaj për fëmijën), dhe kur kjo të ndodhë për herë të parë në familje mund të ndodhë edhe më keq me të huaj në rrugë sepse fëmija mund të ketë humbur besimin tek vetja dhe mund të ndihet i pafuqishëm përballë të rriturve.

Prindërit dhe institucionet e edukimit duhet t’i tregojnë fëmijës se askush nuk ka të drejtë t’i prek ata me dorë kundër vullnetit të tyre, por edhe ata nuk mund të prekin dikë tjetër kundër vullnetit të tjetrit dhe kjo gjë është e dënueshme me ligj.

Prindërit dhe mësuesit duhet t’u thonë fëmijëve se ata nuk duhet të dalin vetëm me një fëmijë të seksit të kundërt para moshës 17-vjeç sepse nuk është një gjë e mirë, cilësohen ende të vegjël dhe mund të ndodhin gjëra për të cilat ata mund të dëmtoheshin dhe të pendoheshin gjatë gjithë jetës.
Dhe në fund, me rritjen e moshës njerërizt duhet të kuptojnë dhe këtë frymë duhet të përçojnë tek brezat se seksi nuk është motiv në vetvete, por është rrjedhim i një ndjenjë të sinqertë dashurie midis dy njerëzve me gjini të kundërt dhe akti magjik prej të cilit vjen në jetë një jetë e re, fryt i një dashurie të madhe./Opinion.al

Pas