Aktualitet

Shkodër/ 1595 ha nën ujë, disa akse të bllokuara nga rrëshqitja e dherave


Bëhu pjesë e Grupit Zyrtar të Opinion.al
>> KËTU <<
               Publikuar në : 10:18 - 10/01/21 |
Doriana Çepunaj

Bashkia Shkodër ka publikuar të dhëna nga monitorimi periodik në terren për situatën e krijuar nga përmbytjet në territorin e bashkisë.

Kështu, rezulton se sipërfaqja totale e përmbytur në bashki është 1,595 hektar. Në raport thuhet po ashtu vijon të jetë e bllokuar rruga për në Obot për mjetet e ulëta, ndërsa është e kalueshme vetëm me mjete të larta. Niveli i ujit mbi rrugë arrin mbi 80cm.

Për shkak të rritjes së nivelit të ujit është bllokuar segmenti në vendin e quajtur Urrelat që lidh fshatrat Shirq me Darragjat.

Bashkia Shkodër duke parë situatën që po përkeqësohet, njofton se ka bërë lajmërimin e hershëm për banorët që rrezikohen nga përmbytja që të marrin masa për sigurimin e gjësë së gjallë, prodhimeve bujqësore, mjeteve dhe pajisjeve të ndryshme që mund të dëmtohen.

Informacioni i plotë

Nga monitorimi periodik në terren ditën e sotme datë 10.01.2021,ora 09.00, situata e përmbytjeve në terren vazhdon të jetë si më poshtë:

Hidrometri në Dajç në orën 09.00, shënon kuotën 6.28 m.(Kuota max 6.30 m)
• Hidrometri i Liqenit të Shkodrës në orën 09.00,shënon 8.45 m.(Kuota max 8.70 m)
• Hidrometri i lumit Drin në orën 09.00,shënon kuotën 6.95 m. (Kuota max 7.50 m)

Bashkia Shkodër

Siperfaqe totale e përmbytur 1595 Ha

Tokë e pakultivuar 493 Ha
2. Foragjere të dyta, jonxhe 1003 Ha
3. Grurë 55 Ha
4. Bimë dekorative 40 Ha
5.Pemtore 4 Ha

Nj.A. Ana Malit
1. Vazhdon të jetë e bllokuar rruga për në Obot për mjetet e ulëta. Rruga e Obotit është e kalushme vetëm me mjete të larta. Niveli i ujit mbi rrugë arrin mbi 80cm.
2. Ujesjellesi Oblika 1 si pasojë e përmbytjeve është jashtë funksionit.
3. UKSH ka furnizuar me uje te pijshëm banore të fshatit Oblikë.
4. Sipërfaqja e tokës bujqësore e përmbytur vlerësohet në 880 Ha, kryesisht në fshatrat Obot, Muriqan,Oblikë
• Tokë e pakultivuar 200 Ha
• Foragjere të dyta, jonxhe 658 Ha
• Grurë 20 Ha
• Pemtore 2 Ha

Nj.A Dajç

Sipërfaqja e tokës bujqësore e përmbytur vlerësohet në 610 Ha, kryesisht në zonën e quajtur “Këneta e Dajçit” (fshatrat Dajç,Mushan,Shirq,Suka-Dajç,Pentar), nga të cilat :
• Tokë e pakultivuar 245 Ha
• Foragjere të dyta, jonxhe 290 Ha
• Bimë dekorative 40 Ha
• Grurë 35 Ha

UKSH ka furnizuar me uje të pijshëm banore të fshatit Oblikë.
3. Për shkak të rritjes së nivelit të ujit është bllokuar segmenti në vendin e quajtur Urrelat që lidh fshatërat Shirq me Darragjat .

Nj. A. Guri Zi

 • Sipërfaqja e tokës bujqësore e përmbytur vlerësohet në 5 Ha, kryesisht në fshatin Rrenc.
  • Tokë e pakultivuar 5 Ha
  • Vazhdon gerryerja e tokës bujqësore nga lumi Drin në vendin e quajtur Mali i Vukatanit, fshati Ganjollë.

Nj.A. Velipojë

 1. Sipërfaqja e tokës bujqësore e përmbytur vlerësohet në 30 Ha, kryesisht në fshatrat Ças,Reç (këneta Reçit),Baks i Ri.
  • Tokë e pakultivuar 10 Ha
  • Foragjere të dyta, jonxhë 20 Ha
  2. Në Nj.A.Velipojë, në dy shtëpi ka prezencë uji rreth 30cm. Ka shkarje dherash në rrugën Baks –Rrjoll. Bashkia Shkodër po punon një fadromë për pastrimin.

Nj.A.Bërdicë

 • Sipërfaqja e tokës bujqësore e përmbytur vlerësohet në 70 Ha, kryesisht në fshatin Trush (fusha e Stomes), e Bërdicë e Madhe
  • Tokë e pakultivuar 30 Ha
  • Foragjere të dyta, jonxhe 40 Ha
 • Vazhdon gërryerja e tokës bujqësore nga lumi Drin në vendin e quajtur Harku i Bërdicës, fshati Bërdicë e Sipërme.

Nj.A.Rrethinat

 • 1.Sipërfaqja e tokës bujqësore e përmbytur vlerësohet në 10 Ha, në fshati Zyes
  • Tokë e pakultivuar 3 Ha
  • Foragjere të dyta, jonxhe 5 Ha
  • Pemtore 2 Ha

2.Vazhdon gërryerja e tokës bujqësore nga lumi Kir në vendin e quajtur Bardhaj, fshati Bardhaj.
Gjithashtu ka rritje të nivelit të ujit nga Liqeni i Shkodrës, në zonën e Livadeve dhe Dobraç.

Bashkia Shkodër duke parë situatën që po përkeqësohet ka bërë lajmërimin e hershëm për banorët që rrezikohen nga permbytja që të marrin masa për sigurimin e gjësë së gjallë, prodhimeve bujqësore, mjeteve dhe pajisjeve të ndryshme që mund të dëmtohen.

Kerkese per komisionin e emergjences civile prane prefektures Shkoder

Nesër për njesinë Ana e Malit është e nevojshme:
-Makine ushtrie (për transport në rrugën Obot)
-Varke lundruse (nëse rritet niveli i ujit edhe 50 cm.)/Opinion.al

 

Pas