Sociale

Për herë të parë në Shqipëri një program dedikuar suksesit të studentëve


Bëhu pjesë e Grupit Zyrtar të Opinion.al
>> KËTU <<
               Publikuar në : 11:55 - 20/05/21 |
Opi Nion

Kush mendon se të rinjtë janë pa iniciativë, pa ambicie, pa dëshirë përtë punuar apo pa ide sipërmarrje e ka gabim. Në një nga studimet sociale më të fundit të realizuara në Ballkanin Perëndimor ka rezultuar që shumica e të rinjve janë kërkues, kanë më shumë ide të reja dhe kanë më shumë shpirt sipërmarrje se grupmoshat e tjera. Ashtu si edhe pritet, janë studentët kategoria që shfaq më shumë ambicie përnjë të nesërmemë të mirë duke propozuar edhe ide dhe projekte që do të donin t’i realizonin dhe t’i materializonin.

Në Shqipëri sipas studimit në fjalë, rezulton që ka një mospërputhjeshumë të lartë midis ambicjeve, pritshmërive dhe kërkesave të studentëve dhe mundësive që u ofrohen për t’u rritur profesionalisht, për të nisur një sipërmarrje private, për t’u vetëpunësuar apo për të realizuar një projekt komunitar. Ky studim shemb pak edhe mitin e një rinie përtace që nuk ka ambicie dhe nuk e ndërron kafen me shoqërinë me asgjë në botë. Në vend, tek studen të gjejmë shumë dëshirë dhe ide por pak mundësi për t’i realizuar dhe kjo përkthehet në një ndrydhje sociale por edhe ekonomike. Studentë, të rritur edhe me shembujt e të rinjve në shoqëritë perëndimore, kërkojnë më shumë mundësi dhe përkrahje.

Por a ka në Shqipëri programe që ndihmojnë studentët të rriten e të zhvillohen apo të nisin një biznes të tyrin?Për hir të së vërtetës nuk janë shumë por ka.

Një nga programet që është prezantuar së fundmi në ambientet e universiteteve është B4Students. Programi është i ndërtuar rreth nevojave që kanë studentët dhe drejtuesi i programit, Oltjon Valisi tregon se është dashur një kohë e gjatë derisa të strukturohej në katër shtylla kryesore mbështetje. “Studentët në Shqipëri, shumë potencial, energji dhe ide që duhen mbështetur.Me dëshirën e mirë për të dhënë një kontribut sado të vogël, kemi nisur një program me shumë mundësi. Duam që studentët që synojnë për lart ta kenë mbështetjen e kërkuar. B4Students është ideuar të mbështesë zhvillimin profesional të studentëve, të mbështesë projektet e tyre sociale si edhe idetë e tyre për biznes. Ne synojmë të ndihmojmë rritjen profesionale të studentëve duke krijuar hapësira për punësim dhe vetëpunësim cilësor.” – thotë ai.

B4Studentës është i ndërtuar në 4 kompontentë kryesorë ku secili prej komponentëve adreson një nevojë që është vënë re nga vetë studentët në Shqipëri. Komponenti i Sipërmarrjes përmban dy elementë kryesorë: Konkursin e Ideve të Biznesit dhe Sfidën e Biznesit. Për të nxitur dhe mbështetur idetë dhe nismat në sipërmarrjen tek studentët, B4Students do të organizojë në muajt Qershor-Korrik-Gusht 2021, konkursin e Ideve të Biznesit. 3 aplikimet fituese do përfitojnë grant deri në masën 5000 euro si fond për të nisur biznesin, mundësi për kreditim preferencial në Tirana Bank, mundësi për partneritet me Grupin BALFIN dhe kompanitë e tij, si dhe trajnim e këshillim nga ekspertë të fushës.

Sfida e Biznesiti fton studentët të analizojnë një problem real biznesi të kompanive partnere me B4Students dhe të sugjerojnë strategji për zgjidhjen e problemit. 3 studentët me analizën dhe strategjinë më të mirë, do të përfitojnë shpërblim monetar, mundësi abonimi falas në një kurs online në platforma ndërkombëtare, si dhe mundësi për kryerjen e praktikës profesionale te kompanitë në fjalë.

Komponenti i dytë është ai i Klubeve Sociale.

B4Students, përmes Klubeve Sociale, do të mbështesë projekt-propozime për aktivitete sociale të studentëve që pasurojnë jetën shoqërore-kulturore të tyre e njëkohësisht ndikojnë pozitivisht në komunitet. Propozimet më të mira do të përfitojnë mbështetje financiare, teknike dhe/ose logjistike, në funksion të realizimit të projektit të propozuar.

Një komponent që ka rezultuar me mjaft interes përstudentët është ai Praktikave Profesionale dhe Punësimi.

B4Studentsdo i krijojë mundësinë studentëve të garojnë për t’u përfshirë në praktika profesionale 3 mujore të mirëstrukturaura,pranë shoqërive të ndryshme të Grupit BALFIN. Studentët do kenë mundësi të aplikojnë në shoqërinë e preferuar dhe në departamentin e synuar sipas interesave të tyre profesional. Gjatë gjithë praktikës profesionale studentët e përzgjedhur do të kenë mentorin e tyre dhe do t’u jepet hapësira për të punuar krah për krah me disa nga manaxherët më të mirë në Shqipëri. Në përfundim të praktikës profesionale, studentët do të vlerësohen për punësim bazuar në performancë.

Komponenti i fundit, ka në fokus Fuqizimin e Kapaciteteve të Institucioneve të Arsimit të Lartë në Shqipëri. Nëpërmjet B4Students, universitetet publike në vend do të përfitojnë investime në infrastrukturë për të përmirësuar kushtet që i ofrohen studentëve.

Një tjetër risi e programit B4Students është se ai i vjen afër shumë lehtë studentëve pasi gjithçka që nevojitet te dihet dhe aplikimet bëhen online. Studentët e interesuar mund të regjistrohen në linkun: https://b4students.com/registration-form/dhe do të marrin informacionin e duhur në kohën e duhur.

Drejtuesit e programit tregojnë se synimet janë të mëdha dhe pritet që vitin tjetër programi B4Students të shtrihet edhe nëKosovë duke synuar rritjen e mundësive, adresimin e sfidave të karrierës dhe përmirësimin e kushteve sociale-ekonomike të studentëve.

Pas