-Kulturë

Esat Pasha: Komploti i Austrisë me oficerët holandez më largoi nga Durrësi


               Publikuar në : 10:54 - 18/01/20 |
el ida

“Le Temps” ka botuar, të shtunën e 23 majit 1914, në faqen n°6, një shkrim në lidhje me intervistën e Esat Pashë Toptanit në “Il Mattino”, të cilën, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

Esat Pasha akuzon Austrinë dhe instruktorët hollandezë

(Shkresë nga korrespondenti ynë i veçantë)

Romë, 22 maj. – Esat Pasha, i intervistuar nga “Mattino”, bëri deklaratat e mëposhtme :

“Austria dhe oficerët hollandezë kanë bërë marrëveshje konspirative ndaj meje. Gjatë ditës së arrestimit tim, këta të fundit u shpërndanë njëqind e pesëdhjetë pushkë nacionalistëve katolikë për të rrethuar shtëpinë time.

Jam i bindur se kryengritja që më largoi nga Durrësi buron nga një komplot midis Austrisë dhe oficerëve hollandezë. Do ta gjej provën, e cila do të mund të përdoret për historinë e Shqipërisë.”

Esat Pasha është i bindur se do të mund të kthehet së shpejti në Durrës.

Nga Aurenc Bebja, Francë, Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), https://www.darsiani.com/la-gazette/esat-pasha-per-il-mattino-1914-largimi-im-nga-durresi-ndodhi-si-arsye-e-nje-komploti-midis-austrise-dhe-oficereve-hollandeze-do-ta-gjej-proven

Pas