Aktualitet

Buxheti për përballimin e krizës, ministrja: 28 mld lekë për energjinë elektrike


Bëhu pjesë e Grupit Zyrtar të Opinion.al
>> KËTU <<
               Publikuar në : 10:46 - 25/03/22 |
Opi Nion

Në komisionin e Ekonomisë po shqyrtohet buxheti për të përballuar krizën e rritjes së çmimeve.

Ministrja e Ekonomisë dhe Financave, Delina Ibrahimaj ka folur në lidhje me pasojat e krizës së çmimeve në vendin tonë.

Gjatë fjalës së saj, Ibrahimaj tha se vendi ynë po përballet me inflacionin që vjen nga kriza energjetike, ajo e hidrokarbureve dhe produkteve ushqimore.

“Impakti i goditjes nga krahu i ofertës i manifestuar në rritjen e çmimeve të produkteve të energjisë disa produkteve bazë ushqimore pritet te këtë një impakt relativisht të dukshëm për ekonominë tonë. Në vlerësimet tona sipas skenarit bazë të projeksioneve makro fiskale në skenarin me probabilitetin më të lartë të ndodhjes, ky impakt do jetë i përmbajtur dhe i përkohshëm.

Në këtë skenar parashikojmë që inflacioni i përgjithshëm mesatar në 2022 në tërësi të jetë 4.5% e pritet të kulmojë në fund të tremujorit të dytë dhe në fillim të tre mujorit të tretë. Nga viti 2023 e në vijim parashikojmë që inflacioni mesatar vjetor të jetë rreth targetit të BSH 3%. Kjo rritje e përkohshme e inflacionit gjatë këtij viti do ketë efekt frenues të fuqisë blerëse e rrjedhimisht pritet të ketë efekt ngadalësues të kërkesës agregate të brendshme. Kërkesa agregate e brendshme dhe kërkesa e huaj e ngadalësuar do rezultojë në rritje ekonomike më e ulët se ajo e parashikuar 4.2%.

Edhe në skenarët më pesimistë që ne kemi këtu nëse këto goditje supozohen më të forta rezulton se ekonomia do ketë rritje pozitive e do rikthehet në trend normal në afatin e mesëm”.

Ministrja nënvizoi se do të japim 28 miliardë lekë për të përballur rritjen e çmimeve të energjisë elektrike.

 “Ky rishikim i buxhetit të vitit 2022 ka synim rakordimin e mbështetjes në sektorin e energjisë me 20 mld lekë duke e çuar këtë shumë në 28 miliardë lekë për vitin 2022;
financimi i një paketë ndihme për konsumatorët për të përballuar rritjen çmimeve të konsumit”.

Ministrja e Ekonomisë tha se efektet e përballimit të krizës energjetike e rritjes së çmimeve të mallrave të konsumit qeveria ka propozuar “t’i përballojmë përmes dy instrumenteve”.

“Rialokimi i shpenzimeve buxhetore dhe rritjes së të ardhurave”. “Të ardhurat e buxhetit të shtetit me këtë akt normativ rriten me 10 mld lekë.
Shpenzimet buxhetore janë rialokuar, pra shkurtuar në masën 16 miliardë lekë me shkurtime të shpenzimeve jo prioritare, administrative dhe shpenzime që mund të shtyhen në vitet në vijim”, tha ministrja.

Pas