Aktualitet

“Vaksinë për vendin tonë”, mjekët shqiptarë në BE letër për Von der Leyen


Bëhu pjesë e Grupit Zyrtar të Opinion.al
>> KËTU <<
               Publikuar në : 19:33 - 29/01/21 |
Semiljana Azizi

Federata Mjekësore Shqiptare e Europës, e përbërë thuajse nga 3000 mjekë profesionistë i ka dërguar një letë zyrtare presidentes së Komisionit Europian Ursula von der Leyen, në djeni gjithashtu edhe të Ambasadorit të Bashkimit Europian Luigi Soreca.

Në letrën e tyre të hapur për Komisionin Europian, Federata Mjekësore Shqiptare e Europës i kërkon zonjës  Von der Leyen të rishikojë qëndrimin e BE-së për dozat e vaksinave kundër COVID-19 të cilat duhet të shpërndahen në vendet e Ballkanit Perëndimor, si Kosovë, Shqipëri, Maqedoni e Veriut dhe Mali i Zi.

Si qytetarë të BE-së, ne kërkojmë që ju si përfaqësuesit tanë të rishikoni pozicionin tuaj dhe të ndihmoni vendet e origjinës sonë për të siguruar dozat minimale të vaksinave kundër Covid- 19. Çështja e Pandemisë në BE nuk do të zgjidhet nëse vendet përreth dhe ato brenda saj do të vazhdojnë të jenë burime të infeksionit dhe përhapjes së tij.”– thuhet në letrën zyrtare.

Ndër të tjera theksohet se Shqipëria por edhe vendet e tjera të rajonit kanë vështirësi në sigurimin e vaksinës, duke nisur këtu që nga mënyra e funksionimit të tregut, por gjithashtu edhe konkurrenca në të cilën tashmë janë futur vendet për të siguruar vaksinën dhe luftuar COVID-19.

Rajoni shqiptar, për arsye të shumta, ka vështirësi në sigurimin e vaksinës, duke përmendur  mënyrën e ndërlikuar të funksionimit të tregut dhe rritjen e interesit për marrjen e vaksinës nga vendet e tjera. Numri aktual i vaksinave që arrijnë në Shqipëri është shumë i ulët dhe i pamjaftueshënm, sa për të sjellë një rezultat pozitiv në luftën kundër Covid 19 dhe për të siguruar mbrojtja e popullatës.”– citohet më tej në letrë.

Sipas letrës së nisur nga Federata Mjekësore Shqipëtare e Europës theksohet gjithashtu se lufta kundër koronavirusit nuk do të zgjidhet duke vaksinuar popullsinë e shteteve të  Bashkimit Europian, teksa vendet përreth vijojnë të jenë burim infeksioni.

Çështja e sigurimit të vaksinave është bërë një problem politik dhe ne tashmë mund ta shohim atë në shfaqjen e një tregu të pakontrolluar privat, me vendet më të zhvilluara që luftojnë për t’u siguruar nivelet maksimale të furnizimit dhe BE që dëshiron të sigurojë vaksinën për të gjithë qytetarët e saj.

Sidoqoftë, kjo nuk adreson situatën në vendet fqinje të Evropës që nuk janë anëtare të BE-së, prandaj ne vijmë tek ju si shqiptarë dhe qytetarë të BE-së, si profesionistë mjekësorë dhe si ekspertë në fushën mjekësore dhe kërkojmë me mirësi të luani rolin tuaj duke ndihmuar në sigurimin e dozave të nevojshme të vaksinave për këto vende të rrezikuara, të cilat kërkojnë nga BE-ja një model moderne dhe qasje progresive me solidaritet ndaj fqinjëve të saj të afërt.”– thuhet gjithashtu në letër.

Letra e drejtuar Presidentes së Komisionit Europian Ursula Von Der Leyen është hap i ndërrmar në kuadër të fushatës për sigurimin e vaksinë në territoret shqipfolëse, ku bëjnë pjesë mjekë të njohur jo vetëm në vendet e BE por edhe në Mbretërinë e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Letra e plotë:

Situata e përhapjes së COVID-19 në Evropë dhe Ballkanin Perëndimor siç ju e dini është shqetësuese, e cila rezultoi në qindra mijëra infeksione dhe një numër vdekjesh të lartë.

Pavarësisht hapave të jashtëzakonshëm të ndërmarrë nga Kombet e Bashkuara  për të ndaluar përhapjen e pandemisë, situata aktuale është larg nga kontrolli. Vendet në të gjithë botën, përfshirë Shqipërinë, Kosovën, Maqedoninë e Veriut dhe Malin e Zi janë duke bërë më të mirën e tyre për të kufizuar përhapjen e virusit dhe për të ulur infektueshmërinë dhe vdekshmërinë nga Covid 19.

Përkundër kësaj, pandemia në të gjitha vendet vazhdon të shkaktërroj ekonominë, shoqërinë. Bazuar në të gjitha analizat shkencore dhe njohuritë aktuale, në krye të masave higjienike, distancimi t social dhe përdorimi i maskave, është e nevojshme të kryhet imunizimi i popullatave për të kontrolluar virusin.

Federata Mjekësore Shqiptare e Evropës është një organizatë e madhe me mbi 3000 mjekë profesionistë si anëtarë, shumica e të cilëve janë specialistë të njohur në fushën e tyre, duke përdorur njohuritë e tyre për t’i shërbyer popullatave të vendeve evropiane ku janë vendosur si qytetarë.

Ne në AFME menduam se ishte e nevojshme që të përfshiheshim si profesionistë mjekësorë për t’u përpjekur që të mbështesim dhe sigurojmë një fushatë të suksesshme të imunizimit me qëllim që të vendosim pandeminë nënkontroll në vendet e origjinës sonë të Shqipërisë – Kosovë – Maqedoni e Veriut – Mali i Zi gjatë 2021. Federata Mjekësore Shqiptare e Evropës është e përkushtuar të ndihmojë vendet e origjinës sonë,  Ballkani Perëndimor për të kapërcyer këtë situatë jashtëzakonisht të vështirë.

Deri më tani, ne kemi hartuar protokolle / udhëzime të menaxhimit, ndërgjegjësimin e organizuar për Covid-19 fushata për publikun, dhe kemi qenë në kontakt të ngushtë me kolegët tanë dhe kemi shkëmbyer informacionin e nevojshëm shkencor dhe praktik.

Thënë kjo, në situatën aktuale ne gjithashtu konsiderojmë se imunizimi i popullsisë së rajonit vijon të jetë shqetësimi kryesor.

Rajoni shqiptar, për arsye të shumta, ka vështirësi në marrjen e vaksinës, duke përmendur  mënyrën e ndërlikuar të funksionimit të tregut dhe rritjen e interesit për marrjen e vaksinës nga vendet e tjera. Numri aktual i vaksinave që arrijnë në Shqipëri është shumë i ulët dhe shumë larg, sa për të sjellë një rezultat pozitiv në luftën kundër Covid 19 dhe për të siguruar mbrojtjen e popullatës.

Ballkani Perëndimor është pjesë e Evropës gjeografikisht dhe shumë qytetarë udhëtojnë në BE dhe si sipas rekomandimeve të OBSH-së çështja e adresimit të kësaj pandemie nuk do të zgjidhet, përveç nëse popullsia e Evropës është imunizuar si një e tërë.

Çështja e sigurimit të vaksinave është bërë një problem politik dhe ne tashmë mund ta shohim atë në shfaqjen e një tregu të pakontrolluar privat, me vendet më të zhvilluara që luftojnë për t’u siguruar nivelet maksimale të furnizimit dhe BE që dëshiron të sigurojë vaksinën për të gjithë qytetarët e saj.

Sidoqoftë, kjo nuk adreson situatën në vendet fqinje të Evropës që nuk janë anëtare të BE-së, prandaj ne vijmë tek ju si shqiptarë dhe qytetarë të BE-së, si profesionistë mjekësorë dhe si ekspertë në fushën mjekësore dhe kërkojmë me mirësi të luani rolin tuaj duke ndihmuar në sigurimin e dozave të nevojshme të vaksinave për këto vende të rrezikuara, të cilat kërkojnë nga BE-ja një model moderne dhe qasje progresive me solidaritet ndaj fqinjëve të saj të afërt.

Ne nuk e shohim atë si një çështje ekonomike, por si një qëndrim politik dhe mbi të gjitha është  njw  çështja e mbrojtjes së shëndetit në të dyja nivelet, për popullsinë e këtyre vendeve vulnerabël por dhe për popullsia e vendeve anëtare të BE, sëmundjet infektive nuk njohin kufij, siç u tregua më së miri nga kjo pandemi. Askush nuk mbrohet deri sa të mbrohen të gjithë, prandaj ju bëjmë thirrje të bëni atë që mundeni dhe çfarë është e drejtë për të siguruar që grupet e përzgjedhura të popullsisë  në Shqipëri, Kosovë, Mal të Zi dhe Maqedoni të Veriut të jenë të kenë akses mbulimin e duhur me programin e vaksinimit kundër COVID-19.

Çështja e Pandemisë në BE nuk do të zgjidhet nëse vendet përreth dhe ato brenda saj do të vazhdojnë të jenë burime të infeksionit dhe përhapjes së tij.

Si qytetarë të BE-së, ne kërkojmë që ju si përfaqësuesit tanë të rishikoni pozicionin tuaj dhe të ndihmoni vendet e origjinës sonë për të siguruar dozat minimale të vaksinave kundër Covid- 19. /Opinion.al

Pas