Aktualitet

Shkodër/ 2685 hektarë tokë të përmbytura, 250 banesa të rrethuara nga uji


Bëhu pjesë e Grupit Zyrtar të Opinion.al
>> KËTU <<
               Publikuar në : 10:12 - 29/01/21 |
Doriana Çepunaj

Bashkia e Shkodrës ka njoftuar këtë të premte se 2685 hektarë janë nën ujë dhe se situata paraqitet problematike në disa zona.

Në njësinë administrative të Qafës së Malit, rruga e Obotit është e kalueshme me vështirësi me mjete të larta ku niveli i ujit mbi rrugë arrin rreth 1.15 m, ndërkohë që në zonën e Dajçit 250 shtëpi janë të rrethuara nga uji.

Sakaq, Bashkia Shkodër kërkon gatishmëri nga ana strukturave të ushtrisë për evakuimin e familjeve dhe gjësë së gjallë që rrezikohen nga uji në fshatin Shirq, Nj.A Dajç, në rast të agravimit të situates.

 Njoftimi i plotë:

Situata e përmbytjeve në territorin e Bashkisë Shkodër, data 29.01.2021

Nga monitorimi periodik në terren ditën e sotme datë 29.01.2021,ora 08.30, situata e përmbytjeve në terren vazhdon të jetë si më poshtë:

 • Hidrometri në Dajç në orën 08.30, shënon kuotën 6.51 m. (Kuota max 6.30 m).
 • Hidrometri i Liqenit të Shkodrës në orën 08.30,shënon kuotën 8.83 m.(Kuota max 8.70 m).
 • Hidrometri i lumit Drin në orën 08.30,shënon kuotën 7.12m. (Kuota max 7.50 m).
 • Lumit Kir ka prurje të shumta.

Bashkia Shkodër

Siperfaqe totale e përmbytur 2685 Ha

 1. Tokë e pakultivuar 588 Ha
 2. Foragjere të dyta, jonxhe 1890 Ha
 3. Grurë 110 Ha
 4. Bimë Dekorative 67 Ha
 5. Pemtore 27 Ha
 6. Sera ​​ 3 Ha​​​​

Nj.A. Ana e Malit

 1. Rruga e Obotit është e kalueshme me vështirësi me mjete të larta. Niveli i ujit mbi rrugë arrin rreth 1.15 m.
 2. Ujësjellësi Oblika 1,si pasojë e përmbytjeve është jasht funksionit.
 3. UKSH Vazhdon të furnizojë me ujë të pishëm banorët e fshatit Oblikë
 4. Sipërfaqja e tokës bujqësore e përmbytur vlerësohet në 1160 Ha, kryesisht në fshatrat Obot, Muriqan,Oblikë
 • Tokë e pakultivuar 220 Ha
 • Foragjere të dyta, jonxhe 880 Ha
 • Grurë 25 Ha
 • Pemtore 25 Ha
 • Bimë dekorative 7 Ha
 • Sera 3 Ha

Nj.A Dajç

1.Sipërfaqja e tokës bujqësore e përmbytur vlerësohet në 1200 Ha, kryesisht në zonën e quajtur “Këneta e Dajçit” (fshatratMushan,Shirq,Suka-Dajç, Darragjat, Pentar), nga të cilat:

 • Tokë e pakultivuar 290 Ha
 • Foragjere të dyta, jonxhe 775 Ha
 • Grurë 75 Ha
 • Bimë dekorative 60 Ha
 1. Rruga që lidh fshatrat Shirq- Darrgjat është e bllokuar. Ka prezencë uji me mbi 1 m
 2. 250 shtëpi janë të rrethuara nga uji.
 3. Kemi prezencë ujit në rrugët e brëndshme të fshatrave Shirq dhe Mushan.

Nj.A.Velipojë

Sipërfaqja e tokës bujqësore e përmbytur vlerësohet në 90 Ha.Kryesisht fshatrat Baks i RI, Luarz. Ças.

 • Tokë e pakultivuar 30 Ha
 • Foragjere të dyta, jonxhe 60 Ha

Nj. A. Guri i Zi

Vazhdon gerryerja e tokës bujqësore nga lumi Drin në vendin e quajtur Mali i Vukatanit, fshati Ganjollë.

Nj.A.Bërdicë

Sipërfaqja e tokës bujqësore e përmbytur vlerësohet në 180 Ha, konkretesht në fshtrat Trush,Berdicë e Siperme, Berdice e Madhe.

Vazhdon gërryerja e tokës bujqësore nga lumi Drin në vendin e quajtur Harku i Bërdicës, fshati Bërdicë e Sipërme.

 • Te pakultivuara 40 Ha
 • Foragjere të dyta, jonxhe 130 Ha
 • Grurë 10 Ha

Nj.A.Rrethina

Sipërfaqja e tokës bujqësore e përmbytur vlerësohet në 55 Ha, në fshati Zues (tokat në fushen e Oblikës)

 • Tokë e pakultivuar 8 Ha
 • Foragjere të dyta, jonxhe 45 Ha
 • Pemtore 2 Ha

-Kërkohet gadishmëri nga ana strukturave të ushtrisë për evakuimin e familjeve dhe gjësë së gjallë që rrezikohen nga uji në fshatin Shirq, Nj.A Dajç, në rast të agravimit të situates.

-Bashkia Shkodër në kushtet e ndodhura, në referencë të Ligjit Nr.45/2019 “Për Mbrojtjen Civile ”, kërkon shpalljen e gjendjes së fatkeqësisë natyrore, për Nj.A. Ana e Malit dhe Dajç.

-Kërkohet që nga Drejtoria e Ujitjes dhe Kullimit Lezhë të ndërhyet për marrjen e masave për pastrimin e “përroit të kufirit” Muriqan në Nj.A Ana e Malit.

-Kërkohert mbeshtetje me baze ushqimore për gjënë e gjallë ( koncentrat) për NJ.A. Ana e Malit , Dajç dhe Rrethina për një sasi 500 ton./Opinion.al

 

Pas