-U tha në Opinion

Koronavirusi në ekonomi, Fullani: Vendet që do të kenë pasoja më të rënda


               Publikuar në : 00:04 - 31/03/20 |
Opi Nion

Ish-Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Ardian Fulllani ka shpjeguar në emisionin “Opinion” ndikimin që do të ketë koronavirusi në ekonomi.

Fullani tha se vendet e vrafëra dhe ato në zhvillim do kenë pasoja më të renda, ndërsa tha se dy rrugët për të fuqizuar ekonominë janë rritja e taksave, ose rritja e borxhit.

Çfarë do të ndodhë me ekonominë në botë?

Ajo që unë mendoj është se çdo investim që ne bëjmë sot për ekonominë është një urë për ta shpëtuar popullatën nga pandemia. Pra, të shkojmë nga sëmundja në një epokë tjetër, që është ajo e rindërtimit. Kjo është një krizë tashmë globale, pretendohet të shkojmë në një recesion total. Që do të thotë se e gjithë bota financiare të ketë vështirësi të mëdha finanaciare, jo vetëm si në gradë të prodhimit ashtu dhetë konsumit. Dhe SHBA mund të shkojnë në intanacion që është akoma më e rëndë për ekonominë e SHBA. Pavarësisht se Trump bëri një paketë të 2 triliardësh, por sipas ekspertëve do të duhen 6 triliardë. Për të gjithë botën mund të shkojë deri në 12 triliardë. Vetëm dy rrugë ka, ose rrijte taksash ose rritje e borxhit. Me çdo kusht të shpëtojmë ekonominë, do të thotë që popullit në xhepat e tij duhet t’i çosh para në të gjitha mënyrat. Nuk të lëmë bankat qendrore të vetmet. Sipas një studimi, para kesh në xhepat e qyetarëve dhe bizneseve ka nga 15-deri në 47 ditë.

Kush janë bizneset që vuajnë nga kjo krizë?

Kush do jenë vendet që do vuajnë më shumë thuaj. Vendet që do të vuajn më shumë janë vendet e varfera dhe ato në zhvillim. Europa ka një sistem shumë potente për të absorbuar borxhin që do të vij nga rritja e shpenzimeve që do të bëjë buxheti dhe banka qëndrore, gjëtë kësdaj kohe se nuk ka kohë. Prietet ana fiskale që pritet të bëjë një hap tjetar më të madh dhe të kaloj atë dyshin që thatë ju dhe të shkojë në 6 trilionë. SHBA mund të përdori dhe mënyrën qëtë bien para nga helikopteri, ka qenë një teori e tillë dhe shkon direkt në xhepat e qytetarëve./ Opinion.al

Pas