Bota

Kampet në ishujt e Egjeut priten të zëvendësohen me qendra të mbyllura


               Publikuar në : 20:25 - 20/11/19 |
xhu lia

Kampet që janë kthyer në shtëpi për 33,000 azilkërkues në pesë ishuj të Egjeut do të mbyllen dhe do të zëvendësohen me qendra të mbyllura.

Katër nga pesë qendrat e reja do të strehojnë nga 1,000 deri në 5,000 persona.

Kushtet janë aq të rënda në kampet si Moria dhe Vathy për këtë arsye një komisioner i Këshillit të Evropës ka folur për luftë mbijetese muajin e kaluar në këto hapësira.

Greqia është përballur së fundmi me  një rritje të madhe të numrit të emigrantëve që kanë kaluar përmes Turqisë.

Qendrat e propozuara janë duke u përshkruar si “zona të para-dëbimit”, meqë në këtë mënyrë Qeveria në Athinë shpreson të njoftojë trafikantët apo azilkërkuesit potencialë për rregullat e reja.

“Një mesazh i qartë duhet dërguar për ata që planifikojnë apo mendojnë të vijnë në këtë shtet në mënyrë ilegale, nëse nuk mund ta fitojnë azilin”, -ka thënë zëdhënësi i qeverisë, Stelios Petsas.

Qeveria po ashtu është duke u zotuar se do të ashpërsojë kufijtë detarë dhe ata tokësorë, duke përfshirë edhe përshpejtimin e procedurave për azil.

Sipas të dhënave zyrtare, 33,659 persona gjenden në kampe në këta ishuj, ndërsa rreth 3,549 janë duke jetuar në zona tjera.

Sipas Kombeve të Bashkuara, shumica e personave janë nga Afganistani apo Siria.

Pas