Sociale

“Ekonomia e Shqipërisë e aftë për t’i rezistuar krizave”


               Publikuar në : 00:16 - 18/04/19 |
Geljano Fataj

“Reformat institucionale e financiare të ndërmarra gjatë gjithë këtyre viteve në kuadrin e përafrimit europian, i kanë bërë ekonominë shqiptare dhe institucionet e saj financiare me të afta për t’i rezistuar krizave dhe sfidave të së ardhmes, duke e kthyer atë në një partner të denjë dhe në një potencial të mundshëm për antarësimin e sukseshëm në BE”.

Kështu mendon ish-Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Ardian Fullani i cili ka marrë pjesë në një konferencë në Vjenë dhe Bratislavë, me rastin e 15-vjetorit të zgjerimit të Bashkimit European 2004-2019 “Looking Back Looking Forward” .

Komisioni European nën autoritetin e presidentit Jean Claud Juncker dhe DG ECFIN, thirrën këtë conferencë në kuadër të 15 vjetorit të Majit 2004 si valë e parë e zgjerimit Europian në të cilën 11 vende të Balltikut dhe të Europës Qëndrore e Juglindore ju bashkuan Unionit European.

Konferenca u fokusua në kanalet përmes të cilave antarësimi në BE ka ndihmuar në shpejtësinë e përafrimit duke analizuar rolin e tregtisë, investimeve , integrimit financiar dhe zhvillimit institucional.

Gjatë diskutimeve, zoti Fullani theksoi rolin e rëndësishem që zgjerimi i Bashkimit Europian dhe nëpërmjet tij sistemet e konvergjencës kanë luajtur në transformimin e vendit tonë dhe përafrimin e institucioneve tona me ato të BE.

Ai theksoi në vecanti rolin që ka luajtur vendi ynë në kuadrin e bashkëpunimit rajonal për të krijuar një ekonomi dhe një sistem financiar të qëndrueshëm  në vend që shikon nga e ardhmja dhe që e orienton vendin drejt një drejtimi,  BE. /Opinion.al

Pas