Bota

“Do të duhen 4 deri në 5 vite për të vënë në kontroll COVID-19”


               Publikuar në : 14:46 - 14/05/20 |
Al Do

Do të duhen katër ose pesë vjet para se Covid-19 të jetë nën kontroll, parashikoi shkencëtarja kryesore  Organizatës Botërore të Shëndetit në një intervistë për Financial Times.

Shumë faktorë do të përcaktojnë se sa kohë dhe në çfarë mase virusi mbetet një kërcënim, duke përfshirë nëse pëson mutacion, cilat masa kontrolli janë vendosur dhe nëse zhvillohet një vaksinë efektive, tha Soumya Swaminathan për konferencën dixhitale të Bordit Global të FT.

“Unë do të thosha brenda një kornize kohore katër deri në pesë-vjeçare mund të themi se jemi duke kontrolluar virusin,” tha ajo, duke shtuar se nuk kishte “garanci” dhe pandemia mund “potencialisht të përkeqësohet”.

Një vaksinë “duket tani mënyra më e mirë për t’ia dalë”, por kishte “shumë pikëpyetje” në lidhje me efikasitetin dhe sigurinë e saj, si dhe prodhimin e saj dhe shpërndarjen e drejtë, tha ajo. Një vaksinë gjithashtu mund të mos hyjë në punë nëse virusi mutacionohet, shtoi ajo.

Peter Piot, profesor i shëndetit global në Shkollën e Higjienës dhe Mjekësisë Tropikale në Londër i cili gjithashtu ishte duke folur në panelin FT, ra dakord që kontrolli i virusit varet nga zhvillimi i një vaksine efektive, por tha se “eliminimi” i sëmundjes ” do të kërkojë shumë, shumë më tepër ”.

“Vetëm lija është eliminuar dhe zhdukur si një sëmundje njerëzore,” tha Prof Piot, i cili vetë po shërohet nga virusi. Vendet duhet të mendojnë për vite jo me muaj, ai tha: “Ne do të duhet të gjejmë një mënyrë që shoqëritë të jetojnë me këtë” dhe të ndryshojnë nga bllokimet në më shumë “lloje të ndërlikuara, të synuara të ndërhyrjeve”.

Dr Swaminathan tha se llogaritja e rreziqut dhe përfitimit të lehtësimit të kufizimeve dhe kuptimi se si të arrijmë një “normale të re”, ishte sfida më e madhe me të cilën përballen politikëbërësit.

Jo të gjitha vendet kanë zgjedhur të imponojnë masa të rrepta për distancimin shoqëror, sidoqoftë Suedia ka qenë dukshëm ndryshe nga vendet evropiane dhe nuk ka imponuar një bllokim.

I pyetur në lidhje me qasjen më të qetë të vendit, Paul Franks, profesor i epidemiologjisë në Universitetin Lund, tha se ajo që u pa si e suksesshme tani mund të perceptohet më vonë si një dështim.

Suedia kishte një shkallë fataliteti shumë më të lartë sesa vendet fqinje Nordike, e cila “nuk po dukej mirë. . . Nuk do të thoja tani se duket se qasja e shoqërisë së hapur ka funksionuar vërtet mirë ”, tha ai.

Sidoqoftë, ndërsa vendet e tjera fillojnë të lehtësojnë kufizimet e tyre, niveli i tyre i vdekshmërisë mund të “rritet”, tha ai.

Prof Franks shtoi se ritmi me të cilin vendet ishin në gjendje të kontrollojnë virusin “varet shumë nga nëse ne jemi në gjendje të organizohemi më mirë”.

Prof Piot u pajtua që organizimi më i mirë ishte thelbësor. Burokracitë joefikase dhe prokurimi i sektorit publik kishin penguar aftësinë e shumë vendeve për të testuar dhe gjurmuar virusin, tha ai.

Ai kritikoi sistemet e testimit të centralizuara dhe tha se sektorët publik dhe privat duhet të investojnë më shumë për të mundësuar ekzaminimin masiv. /Opinion.al

Pas