Sociale

Afërdita Suka e para deputete shqiptare në Budenstag


Bëhu pjesë e Grupit Zyrtar të Opinion.al
>> KËTU <<
               Publikuar në : 13:12 - 27/09/21 |
Opi Nion

Afërdita Suka është zgjedhur deputete në Landin e Berlinit për Partinë e Gjelbër, duke u bërë kështu e para deputete shqiptare në Bundestagun gjerman.

E lindur në Kosovë, Suka ka emigruar në Gjermani në moshën 12 -vjeçare, ku ka deklaruar se ka  gjetur shtëpinë e saj të dytë në Berlin. Pasi studioi shkencat shoqërore në Universitetin Humboldt në Berlin, Suka ka punuar ndër të tjera si konsulente në Administratën e Senatit.

Fushata e saj është përqendruar në çështjen e strehimit dhe shëndetin për të rinjtë dhe të moshuarit.

Intervista e Afërdita Sukës për mediat gjermane.

Ju jeni një politikane për çështjet shëndetësore. Cilin projekt doni të avanconi së pari pas zgjedhjeve?

Politikat e kursimit të dekadave të fundit e kanë lënë pothuajse të shkatërruar shërbimin në shëndetin publik. Për shkak të mungesës së stafit,masat paraprake dhe mbështetja nuk ishin të duhurat para pandemisë. Në mungesë të digjitalizimit, gjurmimi i kontakteve u krye me stilolaps dhe letër për një kohë të gjatë, i cili për fat të keq ishte shumë joefikas. Tani duhet të shfrytëzojmë rastin për të nxjerrë mësimet e duhura nga kriza. Nevojitet një staf më i kualifikuar dhe i paguar mirë, si dhe një nxitje e fortë e digjitalizimit në institucionet shëndetësore. Ne kemi nevojë urgjente për më shumë burime njerëzore për punë në terren, për shembull në psikiatrinë sociale dhe psikiatrinë e fëmijëve dhe adoleshentëve.

Si këshilltare rrethi gjatë pandemisë Covid-19, ju bëtë fushatë për të forcuar të drejtat e atyre që kanë nevojë për kujdes. Si do ta vazhdoni këtë angazhim në Dhomën e Përfaqësuesve?

Pandemia zbuloi deficite strukturore, veçanërisht në për personat që kanë nevojë për kujdes. Është shumë e qartë se më në fund duhen paga të mira dhe kushte më të mira pune për kujdestarët. Pandemia na ka treguar deficite afatgjata. Gjatë bllokimit, ne nuk ishim në gjendje të mbronim në mënyrë adekuate njerëzit në nevojë për kujdes dhe staf në shtëpi. Një shembull tjetër është se: disa njerëz që kanë nevojë për kujdes nuk mund të shihnin të afërmit e tyre për muaj të tërë, edhe pse ligji pandemik kishte parashikuar vizita në objektet spitalore. Unë do të vazhdoj të punoj për të siguruar që ne të forcojmë stafin tonë mbikëqyrës në shtëpi sa më shpejt të jetë e mundur dhe të krijojmë një zyrë ankesash në zonën e infermierisë.

Pse ndiheni si në shtëpi me Partinë e Gjelbër?

Ashtu si tani, unë isha e shqetësuar për politikat mjedisore, migracionin dhe gratë, çështje që janë në fokus për Partinë e Gjelbër. Pas dhjetë viteve të anëtarësimit aktiv në Partinë e Gjelbër unë jam akoma më entuziaste për faktin se, ne vazhdimisht i përmbahemi parimeve udhëzuese të tilla si qëndrueshmëria, drejtësia dhe solidariteti në të gjitha fushat politike. Si një grua me prejardhje migrimi, e vlerësoj shumë faktin që ne jemi një parti kozmopolite. Ne po punojmë gjithashtu në mënyrë autokritike në strukturat tona në mënyrë që të pasqyrojmë më mirë diversitetin e shoqërisë.

Çfarë ju shtyri të hyni në politikë?

Gjatë studimeve të mia, unë u përfshiva shumë në ndihmën e refugjatëve dhe, ndër të tjera, u morra me politikën e integrimit dhe tregut të punës të Senatit. Pjesa më e madhe e politikës së Senatit më shqetësoi dhe ndjeva se doja të bëja diçka në mënyrë aktive në lidhje me të. Unë nuk doja më të zemërohesha për politikën e të tjerëve, por përkundrazi të ndihmoja në mënyrë aktive për ta formuar dhe ndryshuar atë vetë. Unë nuk jam një person që i lë gjërat të shkojnë. Ishte vetëm çështje kohe para se të përfshihesha në mënyrë aktive në politikë./Opinion.al

Pas