Rajoni

Vuçiç shpall datën e zgjedhjeve në Serbi, opozita i ka bojkotuar


               Publikuar në : 21:12 - 04/05/20 |
Al Do

Zgjedhjet parlamentare dhe lokale në Serbi do të mbahen më 21 qershor, bëri të ditur presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiç.

Ai u takua paraprakisht me përfaqësuesit e partive politike, që kanë paralajmëruar pjesëmarrjen në zgjedhjet e ardhshme.

Megjithatw kwto zgjedhje janw bojkotuar nga partitw opozitare tw cilat tronditwn themelet e pushtetit tw Vuçiçit nw 2018. Aleanca pwr Serbinw – njw kolacion partishw opozitare – njoftoi se do tw bojkotojw kwto zgjedhje pasi nuk janw pwrmbushur kushtet pwr njw proces tw rregullt dhe tw lirw zgjedhor.

Pas zgjedhjeve parlamentare tw vitit 2016, OSBE kritikoi mbulimin e pabalancuar të mediave gjatë fushatës zgjedhore, përdorimin e burimeve publike për të mbështetur Vuçiçin dhe raportoi për presion ndaj punonjësve të administratës për të mbështetur Vuçiç.

Në maj të vitit 2019, Komisioni Evropian në Raportin e Serbisë kritikoi kushtet e zgjedhjeve dhe shprehu një shqetësim serioz për lirinë e shtypit. Ata gjithashtu deklaruan se kishte një ndikim negativ në punën e institucioneve demokratike, në veçanti të Asamblesë Kombëtare, dhe kishte një nevojë urgjente për të krijuar hapësirë për një debat të mirëfilltë ndër-partiak dhe kushte për pjesëmarrje kuptimplote nga opozita në parlament

Zgjedhjet në Serbi duhet të mbaheshin më 26 prill, por janë shtyrë për shkak të pandemisë së koronavirusit. /Opinion.al

Pas