Studiuesit në Rusi njoftuan se ata kanë prodhuar lopën e parë të klonuar dhe tani po editojnë gjenet e saj për të hequr proteinat që shkaktojnë tolerancën ushqimore më të përhapur në botë.
Klonimi i lopëve të afta për të prodhuar qumësht pa laktozë. Ky është qëllimi i një grupi shkencëtarësh rusë nga Instituti Skoltech në Moskë. Studiuesit, të cilët klonuan një lopë në prill 2020, tani synojnë të modifikojnë gjenet e kafshës dhe të heqin proteinat që shkaktojnë intolerancën e laktozës, për të prodhuar qumësht hipoalergjik.
Mediat e huaja shkruajnë se në prill 2020, viçi i gjeneruar në laborator peshonte rreth 64 kilogramë. Në vitin e parë, u mbajt në një dhomë të veçantë me nënën e saj. Tani, 14 muaj, kafsha është gati gjysmë ton dhe duket e shëndetshme me një cikël normal riprodhues.
‘Që nga maji, ajo ka qenë në kullota të përditshme me lopët e tjera të Institutit,’ tha Galina Singina, një studiuese në Qendrën Shkencore Federale Ernst për Blegtori dhe autore kryesore e një studimi të ri të botuar në revistën Doklady Biochemistry and Biophysics. “Kërkonte disa adaptime, por kjo ndodhi shpejt,” tha ajo.
Singina punoi me kolegët e saj të Institutit Skoltech dhe Universiteti Shtetëror i Moskës për të eliminuar gjenet përgjegjëse për beta-laktoglobulinën, proteina përgjegjëse për përthithjen “e keqe” të laktozës. Studiuesit përdorën teknologjinë Crispr / Cas9 për të hequr dy gjene speciale, të quajtura Paep dhe Loc100848610, shprehje të beta-laktoglobulinës në gjenomën e gjedhit.
Shkencëtarët rusë klonuan viçin duke përdorur transferimin bërthamor të qelizave somatike, të ashtuquajturin Scnt. Embrioni që rezulton u fut më pas në mitrën e një lope dhe procesi përfundoi me sukses.
“Klonimi i një lope të vetme është vetëm një provë,” shpjegoi Petr Sergiev, një profesor në Institutin Skoltech dhe bashkëautor i studimit. Hapi tjetër është “për të marrë një tufë me disa dhjetëra lopë nga embrione të modifikuara gjenetikisht”./Opinion.al