Supermarketet mund të na furnizojnë me pothuajse çdo lloj fruti, pavarësisht sezonit. Por në qoftë se frutat nuk kanë shijen që ju kujtohet nga fëmijëria juaj, mund të ndodhë që ajo të jetë ruajtur për një kohë kaq të gjatë, duke përdorur teknika moderne. Madje mund të jetë ruajtur që prej vitit të shkuar.
Javën e kaluar doli se një kompani britanike ka shpikur një mënyrë për të ngadalësuar pjekjen e bananeve në mënyrë që ato të mund të ruhen për 70 ditë – që do të thotë se mund të transportohen 4,500 milje nga Karaibet apo Amerika Latine në Britani të Madhe pa pësuar asnjë ndryshim.
Supermarketet insistojnë që bananet të mbërrijnë ende të gjelbra, kështu që membranat vendosen në arkë për të filtruar etilenin, një gaz që shkakton pjekjen bananeve.
Pemë të tjera mund të udhëtojnë të gjatë duke përdorur teknologji të ngjashme, dhe studimet kanë treguar se kjo mund të ndikojë në shijen e saj.
Pasi frutat dalin nga frigoriferët, kanë humbur lëndët ushqyese dhe antioksidantët.
Luleshtrydhet -Frutat e buta, si luleshtrydhet, gjithashtu janë shumë të ndjeshme.
Teknikat e prodhimit modern, duke përfshirë përdorimin e dritave LED për të imituar dritën e diellit, kanë zgjatur sezonin vendas të kultivimit nga vetëm gjashtë javë 25 vjet më parë në gjashtë muaj sot. Importet nga Spanja, Maroku dhe Egjipti mbushin boshllëqet sezonale.
Por nëse ruhen në temperatura mes 7c dhe 12c ato mund të mbahen për tre deri në katër javë, gjë që u lejon atyre të transportohen me anije në enë frigoriferike.
Rrushi– Në varësi të varietetit, rrushi mund të ruhet për dy deri në gjashtë muaj, megjithëse shumica e tyre do të prisheshin shpejt nëpër rafte, veçanërisht ato në Evropë.
Për ta ruajtur, ai futet në temperatura rreth 0 gradë, në dhoma me lagështi të larta për të parandaluar rrudhosjen.
Ata gjithashtu do të tymosen me dyoksid squfuri për ta ruajtur dhe për të parandaluar shpërthimin e mykut. Ky element mund të shkaktojë reaksione alergjike në disa njerëz.
Portokalli dhe limonët – Portokalli dhe limonët mund të ruhen deri në tre muaj, për aq kohë sa ato trajtohen me kujdes. Ato futen në temperatura mes 0c dhe 8c, ose pak më ngrohtë për limonin.
Mollët– Ato trajtohen shpesh me SmartFresh, një “prodhim enhancer” sintetik, përbërësi aktiv i të cilit është 1-metilciklopropen.
Kivi– Kivit vazhdojnë të piqen edhe pasi korren nga pema, duke ndryshuar nga frut i fortë me aciditet të lartë në i butë dhe i ëmbël.
Kontrolli i temperaturës është çelësi. Në rreth 0c, kivi mund të ruhen për tre deri në pesë muaj.
Ndërsa Kina është prodhuesi më i madh i kivit në botë, Zelanda e Re është gjithashtu një lojtar i madh. Produkti i saj udhëton në Britani të Madhe në anijet e ftohjes të njohura si ‘reefers’.
Udhëtimi zgjat 4-5 javë nëpërmjet Kanalit të Panamasë, me çdo anije që mban 50 milionë kivi.
Avokado– Pasi të këputen nga pema, ato do të ftohen me ujë, pastaj do të ruhen në mes të 5c dhe 12c dhe do të mbahen deri në katër javë.
Kur ato janë gati për t’u shitur, fruti mund të rritet dhe piqet duke përdorur gazin etilenit.
Boronicat-Pasi të korren, ato i nënshtrohen një procesi ftohjeje dhe më pas futen në frigorifer.
Ata duhet të qëndrojnë në gjendje të mirë për dy javë dhe mund të zgjasin edhe disa javë në frigorifer në shtëpi, edhe pse ftohja më e ngrohtë vendase do të thotë se ato mund të prishen shpejt./Mapo/