Ngjyra e purpurt e ndezur të bën të mendosh se po flasim për një frut pasioni. Por, pasi të keni lexuar për të gjithë të mirat dhe vlerat e panxharit, me siguri që do t’iu lindë dhe pasioni dhe për këtë super perim.
Panxhari apo siç njihet ndryshe, rrepa. Vërtet është i vogël, por bën një punë shumë të madhe në trajtimin e anemisë, tretjes, konstipacionit, problemeve me veshkat, zbokthin, kancerin dhe sëmundjet e zemrës. Por prisni, nuk kemi mbaruar.
Vlerat e panxharit
Panxhari i kuq ka shumë vlera shëndetësore, duke qenë se është i pasur me vitamina, minerale dhe përbërës organikë si karotenoidi, vitamina C, magneziumi, hekuri, bakri dhe fosfori, duke qenë në të njëtën kohë dhe një burim i shkëlqyer me flavanoide.
Ato kanë shumë pak kalori, nuk përmbajnë kolesterol, por kanë dhe përmbajtjen më të lartë të sheqerit nga të gjitha perimet. I mirë për zemrën Fibrat që ndodhen tek panxhari i kuq ndihmojnë për të ulur nivelin e triglicerdies dhe kolesterolit, duke ngritur nivelin e kolesterolit të mirë.
Trigliceridet në nivel të lartë rrisin shumë mundësinë për të pasur një atak kardiak, ndërkohë që konsumi i panxharit e ul këtë nivel, falë përbërësve të tij.
Redukton defektet në lindje
Panxhari është një produkt i shkëlqyer për gratë shtatëzëna, duke qenë se është një burim i mirë për vitaminë B folat, që ndihmon në zhvillimin e shtyllës kurrizore tek bebet. Mungesa e folatit sjell një sërë defektesh tek të porsalindurit.
Parandalon kancerin
Studimet kanë treguar se panxhari është i mirë në parandalimin e kancerit të lëkurës, mushkërive dhe zorrës së trashë, duke qenë se përmban pigmentin betacianins, i cili pengon zhvillimin e qelizave kancerogjene.
Shumë studime gjithashtu kanë treguar se konsumi i lëngut të panxharit parandalon zhvillimin e sëmundjes, pasi pengon zhvillimin e këtyre qelizave. Parandalon kataraktin Prezenca e beta-karotenit, që është një formë e vitaminës A, ndihmon në parandalimin e kataraktit, ose perdes së syrit, dhe problemeve të tjera të dobësimit të shikimit, që vijnë si pasojë e moshës.
Vitamina A konsiderohet një antioksidant shumë i fuqishëm që përfshihet në shumë aktivitete të rëndësishme të trupit të njeriut.
Afrodiziak
Vërtet thamë që ngjan me një frut pasioni, por e vërteta është që panxhari mund të jetë një afrodiziak i vërtetë.
Panxhari rrit dëshirën dhe fertilitetin duke bërë që të jeni të shëndetshëm dhe me shumë energji.
Kujdes! Panxhari përmban një element të njohur si oxalates. Konsumimi me tepricë i panxharit kristalizon lëngjet e trupit. Njerëzit që kanë probleme me veshkat ose me fshikëzën e urinës, nuk duhet të konsumojnë panxhar, sepse mund të përkeqësojnë gjendjen e gurëve në veshka.
Përdorimi në lashtësi
Në lashtësi panxhari përdorej për të kuruar temperaturën dhe konstipacionin. Në Mesjetë ai përdorej për të shëruar problemet e tretjes, ndërkohë që gjethet e panxharit përdoreshin për të shëruar plagët. /Agroweb