Aktualitet

Çfarë është seksizmi dhe si ka lindur në Shqipëri


Bëhu pjesë e Grupit Zyrtar të Opinion.al
>> KËTU <<
               Publikuar në : 14:35 - 16/11/16 |
root

Seksizëm ose diskriminim gjinor është një paragjykim bazuar tek seksi ose gjinia kur njëra pale diskriminohet ose paragjykohet duke pasur më pak fuqi apo privilegje sociale dhe politike. Të dyja gjinitë janë dhe  mund të jenë pjesë e seksizmit por historikisht këtë e kanë ndjerë më shume gratë dhe vajzat.

Seksizmi lidhet me stereotipat dhe rolet gjinore duke krijuar idenë apo besimin se njeri seks është më superior se tjetri dhe e kundërta.

Këtu rastet që referohen janë me shumë ato kur burrat shprehin mosbesim apo ironizojnë gratë për aftësitë e tyre.

Ndër vite çështjet që kanëshqetësuar shoqërinë kanë qenë nga më të ndryshmet. Por megjithëse problemet që shoqëria kishte lindi edhe nevoja për të trajtuar me kujdes seksizmin. Ky term shfaqet për herë të parë rreth viteve 60.

Në ato vite ai lidhej më së shumti me nënvlerësimin që u bëhej grave për shkak të shkollimit pasi rolit i tyre lidhej më shumë me detyrat në familje, rritjen dhe kujdesin për  fëmijët. Përfshirja e grave në politik dhe fusha të tjera të shoqërisë shkaktoi shpesh rihapjen e këtij debati në botë dhe së fundmi edhe në Shqipëri.

Pas