Një dietë e pasur me ushqime shumë të përpunuara mund të jetë e dëmshme për çdo pjesë të trupit, sipas një studimi të madh.
Ngrënia e shumë ushqimeve, të tilla si ushqime të përshtatshme, drithëra me sheqer dhe bukë e prodhuar në masë, lidhet me një rrezik në rritje të 32 problemeve shëndetësore, duke përfshirë kancerin, diabetin e tipit 2 dhe çrregullimet e shëndetit mendor.
Shpesh të pasura me yndyrë, kripë dhe sheqer dhe me pak vitamina dhe fibra, studiuesit kanë gjetur prova bindëse se konsumi më i lartë lidhet me një rrezik 50% më të madh për të vdekur nga një atak në zemër ose goditje në tru.
Në analizën më të madhe të të dhënave deri më sot, që përfshin 10 milionë njerëz, studiuesit zbuluan se ata që hanin më shumë kishin një rrezik prej 40 deri në 66 për qind më shumë për të vdekur nga sëmundjet e zemrës.
Ata gjithashtu kishin më shumë gjasa të diagnostikoheshin me obezitet, sëmundje të mushkërive dhe probleme me gjumin. Duke krahasuar ushqimet e përpunuara me pirjen e duhanit, studiuesit dhanë alarmin dhe theksuan se ndërhyrjet e qeverisë janë të nevojshme. Madje ata sugjerojnë që ushqimet të etiketohen si “ultra-të përpunuara”.
Ushqimet shumë të përpunuara janë ato që zakonisht i blejmë të gatshme dhe janë të gatuara paraprakisht. Zakonisht ato përmbajnë kimikate dhe substanca ngjyrosëse, ëmbëlsues dhe konservues që zgjasin afatin e ruajtjes.
Qeveritë duhet të miratojnë udhëzime kombëtare diete që rekomandojnë një shumëllojshmëri ushqimesh të përpunuara minimalisht, duke ndërmarrë gjithashtu hapa për t’i bërë ushqimet e sapo gatuara më të lira dhe më të aksesueshme për të gjithë.
Mbretëria e Bashkuar është më e keqja në Evropë për konsumin e ushqimeve shumë të përpunuara, që vlerësohet të përbëjnë 57% të dietës kombëtare. Ata mendohet se janë një faktor kyç në obezitetin, i cili i kushton NHS-së rreth 6.5 miliardë paund në vit.
Ato shpesh përmbajnë ngjyra, emulsifikues, shije dhe aditivë të tjerë dhe zakonisht i nënshtrohen proceseve të shumta industriale, të cilat, sipas hulumtimeve, degradojnë strukturën natyrale të ushqimeve, duke i bërë ato të përthithen shpejt. Kjo nga ana tjetër rrit sheqerin në gjak, redukton ngopjen dhe dëmton mikrobiomën – bakteret miqësore që jetojnë brenda nesh dhe nga të cilat varet shëndeti ynë i mirë.
Aditivët e ushqimit, si ëmbëlsuesit joushqyes , niseshteja e modifikuar , mishrat dhe emulsifikuesit, gjithashtu duket se ndikojnë në mikrobiomën , nivelet e inflamacionit të zorrëve dhe përgjigjet metabolike ndaj ushqimit, të cilat gjithashtu mund të rrisin rrezikun e sulmit në zemër dhe goditjes në tru. Një rishikim ombrellë i kryer nga akademikë në Australi analizoi 14 artikuj të botuar në tre vitet e fundit që lidhnin konsumin me efektet negative shëndetësore./Opinion.al