Në mjekësinë tradicionale kineze, hurmat janë përdorur për të trajtuar probleme të tilla siç ishin astma, infeksionet e mushkërive, hemorroidet, diarreja
Fruta me përbërje të lartë të vitaminave, vijnë në ndihmë organizmit dhe shëndetit tonë në parandalimin e një sërë sëmundjesh. Për më tepër kur frutat e sezonit të vjeshtës si shega, dardha dhe hurma janë lehtësisht të gjindshme në tregun vendas. Studime të shumta kanë evidentuar se këto fruta kanë vlera të larta ushqyese, si dhe ndihmojnë organizmin në eliminimin e shumë toksinave.
Një tjetër vlerë shtesë për këto fruta është edhe ndihma që japin trupit tonë, sidomos metabolizmit, sidomos në rastin e dardhës dhe hurmës, në rastin e parë ndihmon në tretjen e ushqimit, ndërsa tjera në rregullimin e diarresë.
Shega
Shega është një frut i pasur me antioksidantë dhe anti-inflamator. Një vëzhgim i ri izraelit, i kryer nga Michael Aviram, një biokimist në një studim në Laboratorët Lipidë, Rambam Medical Center në Haifa, tregon virtytet e tjera që lidhen me këtë lëng të këtyre frutave, sidomos të acidit ellagic, një kompleks natyror kimik që mund të ngadalësojnë nga 70 % apo edhe të parandalojë rritjen e qelizave të kancerit, si në gji dhe në murin e brendshëm të mitrës. Janë konfirmuar nga ekipi i njëjtë mjekësor i cili ka studiuar efektet e 10 komponimeve të ndryshme të pranishme në shegë. Midis tyre ishte jetike urolitina B, një substancë e rëndësishme për të parandaluar rritjen e qelizave të kancerit të prostatës, por edhe për të lehtësuar simptomat e menopauzës, sidomos ne depresion dhe ne brishtësinë e kockave.
Farëra, fruta të kuqe dhe me lëng të kësaj, japin vitamina A dhe C, niacin, tannins, kalium, bioflavonoids dhe phytoestrogens. Pini vetëm pini një gotë në ditë për të mbrojtur të zemrës dhe kundër rrezeve ultravjollcë, gjithashtu shega luan veprim mbrojtjes, madje edhe kundër sëmundjes se Alzheimer. Ashtu si xhënxhëfili dhe vaj ulliri, shega përmban substanca që mund të ngadalësojnë procesin e plakjes dhe ato oxidative si dhe kundër sëmundjeve të tjera kardiovaskulare. Ajo ka një mineral me përmbajtje të lartë kalium, me përmbajtje diuretike, ka një efekt të mirë në qarkullimin e gjakut.
Dardha
Me lëng të ëmbël, dardhat janë fruta ushqyese të pasura me fibra dhe të mbushura me veprimtari ushqimore antioksidantësh të fortë që ndihmojnë për të luftuar qelizat e dëmtuara në trup dhe kanë përfitime të tjera të shumta për shëndetin. Dardhat janë pjesë e së njëjtës familje që lidhet me mollët e ftonjtë. Ka mijëra variete të dardhave në madhësi, formë, ngjyrë dhe shije, por vetëm tre lloje të frutave mbajnë fruta që zakonisht ne konsumojmë. Një dardhë e mesme përmban Vitamina C dhe kalium po aq sa edhe një gotë e gjysmë lëng portokalli. Dardhat në të vërtetë kanë më shumë pektin se mollët. Një dardhë mesatare përmban rreth katër gram fibra të cilat përbëhen mesë shumti nga pektinet e tretshme dhe lignans.
Fibrat e dardhave ndihmojnë në parandalimin e kapsllëkut dhe tonifikimin e zorrëve. Ajo është e mbushur edhe me antioksidantë phytochemical të fuqishëm. Dardhat janë lehtësisht të tretshëm, nuk përmbajnë yndyrë, praktikisht nuk përmbajnë natrium dhe sheqeri i këtij fruti konvertohet lehtë në energji. Nga një studim i kryer në Singapor kanë gjetur lidhjen midis rritjes së fibrave të marra nga frutat dhe reduktimin e rrezikut nga lloje të caktuara të sëmundjeve të mushkërive.
Një tjetër studim zbuloi se dietat e larta në fruta, të tilla si dardhat dhe mollët, ndihmuan gratë e moshës 30 dhe 50 për të humbur peshë. Pas 12 javësh, ato gra që hanin dardha dhe mollë kishin humbur mesatarisht 4 kile. Ky studim gjithashtu gjeti një rënie të dukshme të glukozës në gjak tek gratë që kishin konsumuar të dy frutat. Edhe pse nuk është dokumentuar mirë në kërkimin shkencor, dardha rekomandohet shpesh si një frutë jo alergjik, i cili ka pak gjasa për të prodhuar një reagim negativ prandaj këshillohet ndër frutat e para të foshnjave, dardha është rekomanduar shpesh si një mënyrë e sigurt për të filluar.
Hurma
Në këtë muaj me siguri shumë njerëz i kanë shijuar frutat e hurmës. Pema që prodhon këtë frutë të sheqerosur vjen nga Japonia dhe Kina. Në mjekësinë tradicionale kineze, hurmat janë përdorur për të trajtuar probleme të tilla siç ishin astma, infeksionet e mushkërive, hemorroidet, diarre dhe shumë të tjerë. Hurma është një burim i shkëlqyer i beta-karotenit, vitaminës C dhe kaliumit. Hurma e gjelbër është e pasur me tanin dhe i jep një shije të fortë e të ashpër, kështu që ju duhet ta hani vetëm frutin plotësisht të pjekur. Hurma e pjekur është shumë e ëmbël, ajo përmban një sasi të lartë të sheqernave në glukozë dhe proteina. Ajo ka veti diuretike dhe laksative dhe rekomandohet veçanërisht për ata që vuajnë nga mëlçia, në të kundërtën për shkak të përmbajtjes së lartë të sheqerit ajo është e ndaluar për ata që vuajnë nga diabeti apo që vuajnë nga obeziteti. Përfitimet më të rëndësishme shëndetësore te hurmës janë vetitë e saj antikancerore në përmbajtje të lartë të beta karotenit dhe vitaminës A.
Ky frutë mund të ulë rrezikun e kancerit të mushkërive dhe është e rekomandueshme që të konsumohet nga duhanpirësit kronike. Duke qenë një burim i shkëlqyer i hekur, hurmat mund të jenë shumë të dobishme për njerëzit që vuajnë nga anemia. Për shkak të një përmbajtje të lartë të jodit, konsumi i rregullt i këtij fruti ndihmon në përmirësimin e funksionit të gjëndrës tiroide, dhe kjo është një nga vetitë më të vlefshme të këtij fruti. Sigurisht, për ti gëzuar të gjitha të mirat shëndetësore të hurmës është e rekomandueshme që të konsumoni fruta të freskëta.
Kivi
Fruti i kivit është i pasur me vitamina të shumta, në veçanti te vitaminës C (më shumë se portokalli), kalium (më shumë si bananet dhe një sasi të mirë të beta-karotenit.
Studimet në Itali, te kryera tek fëmijët e moshës 6-7 vjeç kanë demonstruar edhe veti të tjera shëndetësore të traktit respirator. Në veçanti, fëmijët që ishin ushqyer 5-7 here ne jave me agrume e fruta kivi kishin probabilitet 44% më pak probleme me frymëmarrjen në krahasim me fëmijët që hanin më pak se një herë në javë. Gulçimi ishte ulur me 32%, kolla gjatë natës deri me 27%, marrje fryme me vështirësi deri më 41%, kolla kronike 25% dhe sekrecionet nga hunda 28%. Këto rezultate nuk ishin vetëm meritë e vitaminës C dhe kaliumit por edhe e substancave të tjera tek kivi të cilat janë ende të panjohura.
Një seri studimesh të publikuara nga Arkiva e okulisteve kanë provuar se konsumi i 3 ose më shumë frutave në ditë (duke përfshirë edhe kivi) mund të reduktojnë me 36% rrezikun e zhvillimit të një sëmundje të lidhura me sytë të quajtur ARMD (shkaku kryesor i dëmtimit te vizionit tek te rriturit), në krahasim me njerëzit që konsumojnë vetëm 1 frutë në ditë. Është e rëndësishme të theksohet se kivi përmban një sasi të madhe të vitaminës C, E dhe A. Vitamina C është një antioksidant që shkrihet në ujë e është provuar se mbron trupin tonë nga radikalet e lira, përmirëson shëndetin e individëve të cilët e konsumojnë rregullisht atë kundër të gjitha llojeve te sëmundjeve,qe nga problemet kardiovaskulare, kancere si dhe obozitetin.
Vitamina E është vërtetuar të ketë efekte të ngjashme, por është i tretshëm në yndyrë dhe kështu është ndihmës për vitaminën C në funksionet e saj. Frutat e kivit i përmbajnë të dyja këto vitamina në sasi të lartë, të cilat ndihmojnë për të mbrojtur trupin tonë nga radikalet e lira. Kivi përmban sasi të lartë të fibrave të cilat përmirësojnë sëmundje të tilla si diabeti sepse mban nivelin e sheqerit nën kontroll dhe kancerin e zorrës së trashë sepse fibrat lidhen me komponimet toksike në zorrën e trashë dhe na ndihmojnë të dëbojnë ata.
Fibrat gjithashtu janë provuar se zvogëlojnë nivelin e kolesterolit, përmirësojnë kushtet e pacientëve me sëmundje kardiovaskulare dhe uljen probabilitetin e sulmeve të zemrës. Ngrënia e frutave kivi është e qartë për një zgjedhje të shëndetshme, dhe kjo është veçanërisht e dobishme pasi pengon astmën. Ndalon kollitjen sidomos tek fëmijët. Mbron ADN-së tonë nga mutacionet. Siguron një sasi antioksidantë dhe vitamina. Ndihmon në parandalimin e kancerit të zorrës së trashë në sajë të një përmbajtjes së lartë të fibrave.