“O Zot, mos na lër të arrijmë deri në pikën që duhet të hamë këmbët e pulës”, thotë një burrë që lyp përkrah shitësve të shpendëve në tregun e Gizës, në Egjipt.
BBC shkruan se Egjipti po përballet me një krizë ekonomike të thelluar, një situatë kaq e mprehtë që po bën që banorët të luftojnë për të ushqyer familjet e tyre.
Këshillat më të fundit ushqimore nga shteti sugjeruan gatimin e këmbëve të pulës – një pjesë e pasur me proteinat e zogut që zakonisht rezervohet si mbetje për qentë dhe macet.
Ky rekomandim ka ngjallur zemërim dhe ka intensifikuar kritikat ndaj qeverisë.
Shumë vende po luftojnë me inflacionin në rritje, por Egjipti është një nga ato shtete që po vuan më shumë.
Për shumë njerëz, artikujt që më parë ishin elementë bazë si vaji i gatimit dhe djathi janë bërë luks, të papërballueshëm.
Çmimi i disa produkteve është dyfishuar ose trefishuar brenda muajve. “Unë ha mish një herë në muaj, ose nuk e blej fare. Blej pulë një herë në javë,” thotë Wedad, një nënë e tre fëmijëve rreth të gjashtëdhjetave, teksa kalon nëpër tezga.
“Në ditët e sotme, edhe një vezë shitet për 0,16 dollarë amerikanë; 0,13 £.”-thotë ajo.
Arsyeja pse Egjipti po vuan kaq shumë është se ai mbështetet shumë në ushqimin e importuar dhe jo në bujqësinë vendase për të ushqyer popullsinë e tij të madhe prej mbi 100 milionë banorësh.
Edhe drithi për të ushqyer pulat importohet. Mbi 12 muaj vitin e kaluar, paundi egjiptian humbi gjysmën e vlerës së tij kundrejt dollarit amerikan. Pra, në janar, kur qeveria zhvlerësoi përsëri monedhën, kjo e çoi ndjeshëm më të lartë koston e importeve si gruri.