Një ëmbëlsues artificial i popullarizuar i përdorur në mijëra produkte në mbarë botën, duke përfshirë pijet freskuese, akullore dhe çamçakëz, do të shpallet një rrezik i mundshëm që shkakton kancer te njerëzit.
Agjencia Ndërkombëtare për Kërkimin e Kancerit (IARC), organi i OBSH-së, ka kryer një rishikim të sigurisë së ëmbëlsuesit artificial dhe do të publikojë një raport muajin e ardhshëm.
Ajo po përgatitet të etiketojë ëmbëlsuesin si “ndoshta kancerogjen për njerëzit”, raporton Reuters.
Kjo do të thotë se ka disa prova që e lidhin atë me kancerin, por që është i kufizuar. IARC ka dy kategori më serioze, “ndoshta kancerogjene për njerëzit” dhe “kancerogjene për njerëzit”.
Lëvizja ka të ngjarë të jetë e diskutueshme. IARC është përballur me kritika për shkaktimin e alarmit rreth substancave ose situatave të vështira për t’u shmangur.
Më parë, ai e futi punën gjatë natës dhe konsumimin e mishit të kuq në klasën e tij të mundshme kancerogjene dhe e listoi përdorimin e telefonave celularë si shkaktarë të mundshëm të kancerit.
Rishikimi i sigurisë i IARC u krye për të vlerësuar nëse ëmbëlsuesi është apo jo një rrezik i mundshëm, bazuar në të gjitha provat e publikuara, i tha Guardian një person i njohur me këtë çështje./ Opinion.al