Ushqimet e përpunuara dhe të pasura me acidet transyndyrore si margarina, ushqimet e fërguara në vajra bimore dhe ëmbëlsirat, mund të çojnë deri te zhvillimi i gurëve të tëmthit.
Një nga shkaqet kryesore të pankreatitisit është kur guri i tëmthit bllokohet në tëmth dhe bllokon kanalin i cili liron enzimat e nevojshme për përpunim adekuat të ushqimit.
Duhet ta reduktoni sasinë e mishit të përpunuar të kuq dhe në vend të kësaj proteinat t’i merrni nga burimet joyndyrore, siç janë peshku dhe fasulet.
Duhet të reduktohen dhe nëse është e mundshme të përjashtohet ushqimi i përpunuar, i pjekur dhe ushqimi i fërguar me vajra të pashëndetshme.
Trupi nuk mund të përpunojë ose tretë ushqimin e yndyrshëm nëse pankreasi nuk prodhon mjaft enzime të tretjes.