Njohja e kulturave të huaja të gatimit mbetet një nga pasionet më të mëdha për shumë vajza dhe gra.
Sipas një klasifikimi të “Lonely Planet”, këto janë vëndet me ushqimin më të shijshëm që nuk duhet ta humbisni pa provuar.
Tajlanda
Në këtë vend që ndodhet në kryqëzimin ndërmjet Kinës, Indisë dhe Oqeanisë, pjata në përgjithësi është shumë e pasur me hudhra dhe piper, lëng limoni të athët.
Greqia
Kuzhina greke shquhet për freskinë e produkteve. Shija e kuzhinës greke shkon që nga vaji i ullirit e deri tek oktapodi. Për këtë kuzhinë janë të papranueshme orvatjet për ta ndryshuar shijen nëpërmjet ndërhyrjeve dhe përpunimeve artificiale që mund të synojnë maskimin e saj.
Kina
Në traditën kineze, duke filluar që nga dyqanet në rrugë, dhe deri tek banketet me 5 yje, pjata kineze shquhet për finesën. Parimi më i rëndësishëm i kësaj kuzhine ështëe Yin e Yang (ekuilibër dhe harmoni).
Franca
Kuzhina franceze është shumë e përmendur për shijen e saj dhe për përfshirjen në të të shumë përbërësve. Në Francë, klima dhe pozicioni gjeografik që kanë rajonet kanë përcaktuar edhe shumë specialitete të ndryshme.
Spanja
E veçanërisht Barcelona, ka fituar me kohë mirënjohjen dhe vlerësimin e shumë kuzhinjerëve të specializuar. Kuzhina katalanase njihet për përdorimin e erëzës së xaferanos, që i jep një shije tepër të veçantë.