Çokollata ka qenë një ushqim popullor, që kur fiset Maja e shijuan atë për të shoqëruar pijet e tyre në vitin 2000 p.e.s. Ne ende e vlerësojmë çokollatën sot, dhe tani kemi edhe më shumë arsye për ta dëshiruar atë në të gjitha format e saj të shumta, nga pijet me çokollatë te aromatizimet e çokollatës e deri te karamele të forta me çokollatë. Jo vetëm që është një ëmbëlsirë e shijshme popullore, por çokollata e zezë ka gjithashtu një gamë të gjerë përfitimesh shëndetësore.
Për t’u konsideruar çokollata e zezë duhet të përmbajë të paktën 50% lëndë të ngurta kakao, gjalpë kakao dhe sheqer, por nuk përmban qumësht, si në çokollatën e qumështit, përveç në sasi të vogla që mund të ndodhin nga kontaminimi i kryqëzuar gjatë prodhimit. Sa më e errët të jetë çokollata, aq më shumë lëndë të ngurta kakao do të marrim dhe përfitime më të mundshme shëndetësore.
Përfitimet shëndetësore të çokollatës së zezë
- I mirë për shëndetin e zemrës
Konsumimi i rregullt i çokollatës së zezë mund të ndihmojë në zvogëlimin e gjasave të një personi për të zhvilluar sëmundje të zemrës. Disa nga përbërësit në çokollatën e zezë, veçanërisht flavanolet, ndikojnë në dy faktorë kryesorë të rrezikut për sëmundjet e zemrës: presionin e lartë të gjakut dhe kolesterolin e lartë.
- Ofron antioksidantë
Antioksidantët janë përbërës në disa ushqime që mund të ndihmojnë në parandalimin e dëmtimit të qelizave në trupin tuaj. Polifenolet, kimikatet mbrojtëse natyrore të kokrrave të kakaos, janë një lloj antioksiduesi. Disa polifenole humbasin gjatë procesit të prodhimit. Megjithatë, disa pluhura kakao kanë më shumë antioksidantë sesa të ashtuquajturat fruta super si acai, boronicat dhe shegët, si dhe çajrat dhe verërat e kuqe.
- Trajton depresionin
Përveç kënaqësisë që lidhet me të ngrënit e saj, çokollata e zezë është gjithashtu e lidhur me uljen e rrezikut të depresionit. Është vërejtur se konsumimi i 24 gram ose më pak çokollatë të zezë në ditë mund të ketë efekte antidepresive te njerëzit. Kjo mund ta çlirojë njeriun nga depresioni, me praninë e tij të kombinuar të flavonoideve (të njohura për përmirësimin e humorit), teobrominës (siguron energji), N-acil etanolaminave (acid yndyror që ka efekt euforik) dhe feniletilaminë (shkakton dopaminën).
- Vepron kundër diabetit
Çokollata e zezë përmban polifenole, e cila është një përbërës natyral që ka veti antioksiduese që përmirësojnë rezistencën ndaj insulinës. Kjo, nga ana tjetër, mund të ndihmojë në kontrollin e sheqerit në gjak tek njerëzit me diabet të tipit 2.
- Ndihmon humbjen e peshës
Ngrënia e çokollatës së zezë në sasi të moderuar mund të ndihmojë në procesin e humbjes së peshës. Ka acide yndyrore të pangopura që përmirësojnë metabolizmin dhe djegin shpejt kaloritë. Gjithashtu, çokollata e zezë frenon dëshirat nëse hahet 20 minuta para vaktit. Është interesante se magnezi dhe antioksidantët në çokollatën e zezë lehtësojnë dhimbjen dhe në këtë mënyrë e inkurajojnë njeriun të stërvitet. Ky mund të jetë një avantazh i shtuar për njerëzit që luftojnë për të humbur peshë./Opinion.al