Ashtu si dhe Cucurbitaceae-t e tjera, si për shembull pjepri, kastraveci, e bën kokën të dridhet më shumë se lodhja për ta tretur atë. Prania e lartë e fibrave të patretshme në të, siç është celuloza, do të ishte një faktor përgjegjës për tretje të dobët. Kastravecat përbëhen kryesisht nga uji dhe oligosakarideve, të rënda për stomakun delikat.
Vetë fibrat nuk treten nga stomaku dhe zorrët e holla, por tretja e tyre dhe furnizimi me energji zhvillohet në nivelin e zorrës së trashë.
Nuk rekomandohet veçanërisht për ata që vuajnë prej zorrës së trashë dhe kolitit, kështu që, pas konsultimit me një ekspert, ju mund ta ndërfutni atë ngadalë në dietë. Kastraveci është perfekt për të sjellë fibrat e dobishme në trup, kështu që në të gjitha rastet e tjera, ai duhet të konsumohet vazhdimisht, sidomos për të rehidratuar trupin gjatë stinës së nxehtë të verës.
Si ta bëjmë më të tretshëm
Gjyshërit përdorën një metodë të thjeshtë : duke prerë pjesën fundore të kastravecit, majën, duke e rrotulluar rreth frutit, duke e fërkuar lehtë, në mënyrë që të mund të nxirrnin një lëng të bardhë përgjegjës për vështirësitë e tretjes.
Ka edhe nga ata që rekomandojnë t’i konsumojnë pasi i kanë lënë ato të kullojnë disa orë, të prerë në feta, të shtresëzuara dhe të vëna në një kullesë, me pak kripë. Ose këshillohet edhe që t’I lini në ujë me kripë për rreth një orë përpara se t’I konsuoni.
Ajo që ka rëndësi, përvec mjekimeve të pregatitura vetë, trukeve ushqimore dhe sekretet kulinare , është se për shumë njerëz kastraveci, ashtu si specat ose shalqiri, rezulton veçanërisht i patretshëm. Pra kaq të vështirë të treten, por kaq të dobishëm për organizmin – rehidratues, diuretik,freskues dhe tonifikues natyral – pa kastravecat është e vështirë për të bërë gjatë verës.