Të gjesh diçka pa kripë në dyqan duket si një sfidë e vërtetë. Prandaj, nuk është për t’u habitur që shpesh e tejkalojmë dozën e rekomanduar ditore edhe me mëngjes.
Zbuloni më poshtë se çfarë ndryshimesh mund të përjetoni nëse eliminoni kripën nga dieta juaj.
Koka juaj do të pushojë së lënduari
Nëse vuani nga migrena, lajmi i mirë është se dieta DASH me pak kripëra është një trajtim i suksesshëm për këtë problem. Hulumtimet tregojnë se reduktimi i marrjes së kripës çon në më pak episode migrene.
Nuk do të jeni më të fryrë
Fryrja e barkut ka shumë shkaqe, një prej të cilëve është ushqimi i kripur. Një dietë e pasur me kripë kontribuon në mbajtjen e ujit. Prandaj, problemi i fryrjes mund të zhduket nëse hamë më pak kripë.
Do të keni më pak etje
E keni vënë re se ndiheni të etur kur hani diçka të kripur? Duke marrë lëngje, trupi përmirëson raportin e natriumit dhe ujit në trup. Kur zvogëloni marrjen e kripës, do të keni më pak etje dhe nuk do të keni nevojë të shkoni aq shpesh në tualet.
Në sport do të jeni më keq
Një dietë me pak kripë ka gjithashtu të metat e saj. Sipas një studimi, ngrënia e arrave të kripura mund të jetë shumë e dobishme për vrapuesit e maratonës. Në hulumtim morën pjesë dy grupe atletësh. Grupi i parë piu një pije me kripë të shtuar, dhe të tjerët pa. Pjesëmarrësit që morën kripë e përfunduan garën mesatarisht 26 minuta përpara atyre që nuk konsumuan kripë.
Do të ulni presionin e gjakut
Organizata Botërore e Shëndetësisë rekomandon konsumimin e më pak se pesë gram kripë në ditë për të normalizuar presionin e gjakut. Kripa shkakton mbajtjen e ujit. Njerëzit që hanë shumë kripë kanë ujë të tepërt në trupin e tyre, gjë që ushtron presion në enët e gjakut dhe rrit presionin e gjakut. Për fat të mirë, nëse hani më pak kripë, presioni i gjakut do të përmirësohet.
Do të keni më pak gjasa të sëmureni
Reduktimi i marrjes së sheqerit dhe kripës parandalon zhvillimin e diabetit të tipit 2 dhe problemet kardiovaskulare. Natriumi i tepërt është treguar se nxit hipertrofinë e ventrikulit të majtë, si dhe fibrozën (trashje dhe dhëmbëza) në zemër dhe arterie. Për të zvogëluar rrezikun e dështimit të zemrës ose goditjes në tru, Shoqata Amerikane e Zemrës rekomandon reduktimin e natriumit në dietë.