A ka në Shqipëri produkte bio? Është kjo një pyetje, të cilin çdo konsumator ia bën vetes teksa përpiqet në të zgjdhë në treg produktet më të mira.
Në një studim të kryer në vitin 2012, nga inxhinieri Agronom Tomas Bernet për instituin e kërkimeve organike, sektori organik në Shqipëri ka shënuar një rritje të ndjeshme vitet e fundit. Megjithatë, një peshë të mirë në këtë sektor sipas tij, zinte mbledhja e bimëve të egra mjekësore, gështenjave apo frutave të egra, të cilat mblidheshin në 9% të gjithë territorit shqiptar.
Për sa u përket produkteve të kultivuara, sipas Albinspekt, operatorit që çertifikon fermat, në Shqipëri operojnë aktualisht 38 ferma bujqësore dhe blegtorale të çertifkuara bio, të cilat ofrojnë prudokte, që përmes çertifikatës mund të ofrohen edhe për eksport.
Nga ana tjetër, duket se pavarësisht mundësive që kanë për të çertifkuar fermën e tyre bio, disa fermerë preferojnë më tepër femrat konvencionale, për shkak të kostos më të ulët dhe prodhimit të lartë.
Ndaj për të qenë të bindur se po blini një ushqim bio, duhet ti besoni vetëm etiketës së tij. Në të kundërt, gjithçka mbetet në ndërgjejen e atij që ua tregton.