Lulet e blirit që prej lashtësisë njiheshin si lulet ku fshihen rrezet e diellit. Gjethet e kësaj peme lulëzojnë prej fillimit të pranverës e deri në vjeshtë. Rritet në pyje, shkurre dhe sidomos në zonat e dushkut dhe të ahut. Në Shqipëri, aromën dehëse të blirit do ta ndjeni edhe në rrugët e qyteteve kryesisht në Peshkopi, Elbasan apo Tiranë. Kjo pemë kërkon toka të pasura dhe të thella. Rritet dhe e kultivuar pothuajse kudo.
Blirit i përdoren lulet së bashku me gjethet.
Vjelja kryhet në Qershor-Korrik kur kanë çelur të paktën 2/3 e gonxheve. Vjelja bëhet me dorë ose me gërshërë dhe duhet të të kihet parasysh të mos hiqen më shumë se 60-70 % e luleve. Lulet mblidhen së bashku me gjethet në fillim të lulëzimit, gjatë kohës me diell.
Vlerat shëndetësore të lules së blirit përfshijnë aftësinë për të përmirësuar sistemin imunitar, parandaluar disa lloje tumoresh, qetësuar organizmin, detoksifikuar atë, hequr ankthet, zvogëluar inflamacionin dhe ulur tensionin e gjakut.
Lulja e blirit është përdorur në mjekësinë tradicionale popullore të shumë civilizimeve në botë. Lulja e blirit në versionin e saj të thatë mund të bëhet çai, i shijshëm dhe me aromë të fortë.
Lëngu dhe lulja vetë kanë një nivel të lartë përbërësish të çmuar, flavonoidë dhe substanca të tjera që e bëjnë blirin si bimën më të besueshme në treg.