Mirëmbajtja e dhëmbëve ka një rëndësi të veçantë për secilin ndaj është e rëndësishme që secili nga ne të përpiqet që të ketë dhëmbë sa më të bardhë.
Ushqimi ka një rol të veçantë në shëndetin e tyre ndaj është e rëndësishme që të zgjedhim atë që konsumojmë.
Ushqimet e duhura për zbardhjen e dhëmbëve janë:
Luleshtrydhet:
Anëtare të familjes me kokrra të kuqe, luleshtrydhet përmbajnë një enzimë që në fakt i zbardhon dhëmbët tuaj. Gjeje një kokërr më të madhe të luleshtrydhje dhe pastaj fshini dhëmbët tuaj me të për rreth një minutë. Ndërkohë hajeni dhe pastaj pastroni farat nga dhëmbët tuaj.
Farat e susamit
Sipas fosileve, paraardhësit tanë Paleolitik kishin dhëmbë të mëdhenj. Atropologët sugjerojnë se kjo është pjesërisht për shkak të veprimit të spastrimit të ushqimeve primitive si farat, të cilat ndihmojnë që të ndërtoni një smalt më të fort të dhëmbit.Farat e susamit, për shembull, janë gjithashtu të pajisura me kalcium, i cili ndihmon në ruajtjen e kockave rreth dhëmbëve dhe mishrave. Provojeni këtë: Hidh një lugë gjelle fara të susamit në sallatat dhe perimet tua disa herë në javë për të pasur dhëmbë më të mirë.
Djathi
Studimet tregojnë se djathi, me karbohidratet e tij të ulëta dhe me përmbajtje të lartë të kalciumit dhe të fosfatit, ofron përfitime për dhëmbët tuaj. Djathi ndihmon për të balancuar pH-në e gojës suaj (pH është acid i cili inkurajon prishjen e dhëmbëve). Djathi gjithashtu ruan dhe rindërton smaltin e dhëmbit tuaj dhe sëmundjeve të ndryshme të mishrave. Provojeni këtë: konsumoni ½ djathë pas darke në vend të një ëmbëlsire.
Çaji i gjelbër
Çaji i gjelbër përmbanë substanca të quajtura katetine që i vrasin bakteriet në gojën tuaj, të cilat e kthejnë sheqerin në pllakë. Katetinet largojnë bakteriet dhe erën e keqe të gojës. Provojeni këtë: Pini dy gota çaj të gjelbër në ditë.
Kivi
Për madhësinë e tyre, kivit janë një paketë e mbushur me vitamina C, më shumë se çdo frut tjetër. Në fakt, një konsumim i madh i kivit përmbanë më shumë se 100 për qind të shumës tuaj ditore të rekomanduar të vitaminës C. Nëse nuk merrni mjaftueshëm vitaminë C, studimet tregojnë se rrjeti i kolagjenit në mishërat e dhëmbëve tuaj mund të prishen, duke bërë mishrat më të ndjeshëm ndaj bakterieve që shkaktojnë sëmundje.
Qepët
Qepa përmban komponime të fuqishme të squfurit antibakterial. Në një studim të 1997 njerëzve, qepa ka treguar se ka vrarë shumë bakterie të ndryshme. Studimet tregojnë se ato janë më të fuqishme kur janë të përpunuara. Sigurisht që qepa mund të ndikojë në frymëmarrjen tuaj, kështu që përdorni edhe majdanoz pas tyre për t’ju larguar era.
Këpurdhat
Një studim i Caries Research tregoi se lentonani, një sheqer i gjetur në këpurdha, pengon bakteriet në gojë nga krijimi i pllakave. Provojeni këtë: Një apo më shumë herë në javë, shtoni 4-5 copë të këpurdhave në supat tuaja apo gjellërat. Blej këpurdha të freskëta apo ato të thata.
Uji
Pirja e ujit mban mishërat e dhëmbëve të hidratuar dhe është mënyra më e mirë për të stimuluar pështymën – gjëja më e mirë e trupit tuaj për mbrojtje kundër bakterieve që shkaktojnë dëmtim të dhëmbëve. Shpërlaje gojën me ujë gjithashtu, sepse ndihmon që grimcat e ushqimit të largohen nga dhëmbët – të cilat shkaktojnë erë të keqe. /Albeu