-Kulturë, Aktualitet, Komente, Te Fundit

Shqiptarja në sytë e të huajve

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 16 Prill 2017

Shqiptarja, arbëreshe apo arvanitase, e Iliridës apo e Shqipërisë, myslimane apo e krishterë, veriore apo jugore, elitare apo popullore, qytetare apo malësore, nuk i ka lënë indiferent të huajt me veshjen e saj tradicionale. Madje, shpeshherë, ajo ka ngjallur kureshtje me veçantinë e stilit të saj.

Këtë e dëshmojnë revistat, gazetat dhe romanet e shumta franceze apo në gjuhën frënge, ku hasim gravura dhe fotografi që i dedikohen asaj, ndër të cilat do të gjeni në vijim disa prej tyre të sjellura nga Aurenc Bebja, Blogu « Dars (Klos), Mat – Albania ». 

Kostum cilësor i grave shqiptare (1782) / Jean Houel, Palazzo Adriano, Siçili

ED 10

Burimi : Voyage pittoresque des isles de Sicile, de Malte et de Lipari : où l’on traite des antiquités qui s’y trouvent encore, des principaux phénomènes que la nature y offre, du costume des habitans, et de quelques usages. – Gallica / Bibliothèque nationale de France

 

Veshje popullore të grave shqiptare (1782) / Jean Houel, Palazzo Adriano, Siçili

 ED 8

Burimi : Voyage pittoresque des isles de Sicile, de Malte et de Lipari : où l’on traite des antiquités qui s’y trouvent encore, des principaux phénomènes que la nature y offre, du costume des habitans, et de quelques usages. – Gallica / Bibliothèque nationale de France

Bukuroshja shqiptare dhe Chateaubriand, Athinë (1806)\

ED 7

Burimi : Album de Chateaubriand : 20 gravures en taille douce, avec texte / dessins de M. Staal ; gravures de MM. Geoffroy et Monnin – Gallica / Bibliothèque nationale de France

Mbi tarracat e Ohrit, Shqipëri (1841) / R. Coton Woodville, Revista “Le Monde Illustré”

 ED 6

Burimi : Le Monde illustré, Bibliothèque nationale de France, département Philosophie, histoire, sciences de l’homme – Gallica / Bibliothèque nationale de France

Kostumet popullore shqiptare sipas krahinave dhe besimeve fetare (1880) / Fortuné Louis Méaulle, Revista “Le Monde Illustré”

ED 5 

Burimi : Le Monde illustré, Bibliothèque nationale de France, département Philosophie, histoire, sciences de l’homme – Gallica / Bibliothèque nationale de France 

Princesha mirditore / Jules – Marie Armand, Molteni (1897-1898)

ED 4

 Burimi : Cavelier de Cuverville, Jules-Marie-Armand (1834-1912). Chef de la mission. Photographe de l’œuvre reproduite. – Gallica / Bibliothèque nationale de France

 

Grua mirditore / Jules – Marie Armand, Molteni (1897-1898)

ED 3

Burimi : Cavelier de Cuverville, Jules-Marie-Armand (1834-1912). Chef de la mission. Photographe de l’œuvre reproduite. – Gallica / Bibliothèque nationale de France

 

Malësorja shqiptare / Jules-Marie Armand, Molteni (1897-1898)

 ED 2

Burimi : Cavelier de Cuverville, Jules-Marie-Armand (1834-1912). Chef de la mission. Photographe de l’œuvre reproduite. – Gallica / Bibliothèque nationale de France

Gratë shqiptare tek burimi (1912)

ED 1 

Burimi : Les femmes albanaises à la fontaine : [photographie de presse] / [Agence Rol] – Gallica / Bibliothèque nationale de France

 

Gratë shqiptare në Maqedoni (1916)

 ED

Burimi : Pages de gloire, Lucien Cornet – Directeur de publication – Gallica / Bibliothèque nationale de France

 

Kurs rrobaqepësie për gratë myslimane shqiptare të Tiranës (1919)

 FUNDIT

Burimi : Le Miroir – Gallica / BDIC (Bibliothèque de documentation internationale contemporaine) – Kryqi i Kuq amerikan ka organizuar një kurs rrobaqepsie në Tiranë, Shqipëri, për gratë myslimane, duke u shkëputur nga traditat e vjetra, marrin pjesë në këtë veprimtari dhe përdorin makinat qepëse. Ato po heqin dalë ngadalë vellon që u fshihte fytyrën.

 

*(Nga Aurenc Bebja, Francë)/ (Blogu © Dars (Klos), Mat -Albania), https://www.darsiani.com/la-gazette/shqiptarja-ne-syte-e-te-huajve/.

Lajmi ParaLajmi Pas
« Kthehu Rifresko