Një hormon i prodhuar nga mëlcia gjatë konsumit të ëmbëlsirave dhe pijeve alkoolike, FGF21, në sasi të mëdha redukton në të vërtetë dëshirën për të konsumuar pikërisht alkool dhe ëmbëlsira, paralelisht me rritjen e nivelit të diopaminës.
Studime të mëparshme kishin vënë në dukje impaktin e disa hormoneve mbi oreksin, por asnjë prej tyre nuk reagon mbi nutrientë specifikë, si karbohidratet dhe proteinat dhe janë hormone të prodhuara nga organe të tjera.
Ndërkohë, ky hormon i prodhuar nga mëlçia është zbuluar të ketë efekte të tilla që mund të ndihmojnë në përmirësimin e dietës së pacientëve me probleme të diabetit dhe mbipeshës.
Si funksionon?
Të paktën në eksperimentin e kryer tek minjtë, doli që konsumi i sheqerit, pasi hyn në gjak i çon turrit një sinjalqë i thotë jo, konsumimit më tej të ëmbëlsirave.