Për të patur një kujtesë të fortë disa lloje ushqimesh padyshim që ndikojnë më shumë se të tjerat. Më poshtë ju listojmë disa nga ushqimet që ndihmojnë në përmirësimin e funksionimin e kujtesës.
Brokoli është i pasur me antioksidantë të rëndësishëm që parandalojnë dëmtimet e radikaleve të lira. Ai përmban gjithashtu acid folik që ul nivelin e omiocisteninës, një substancë që çon në shfaqjen e harresës.
Boronicat përmbajnë substanca ushqyese, të njohura ndryshe si proantocianidinat- PCO të cilat mbrojnë trurin nga toksinat mjedisore dhe ulin veprimin e radikaleve te lira. Proantocianidinat kanë veprim anti-inflamator dhe stimulojnë kujtesën.
Tek vezët gjendet kolina, i cili është një përbërës shumë i rëndësishëm për shëndetin dhe që ndihmon zhvillimin e funksioneve kardiovaskulare dhe cerebrale.
Ekstrakti i domates, licopeni (pigmenti bimor që u jep domateve ngjyrën e kuqe) arrin të jetë 10-herë më i fuqishëm se vitamina E. Licopeni përmirëson funksionet cerebrale, si dhe ndihmon në aftësimin e memories afatgjatë.
Spinaqi është një nga perimet më të pasura me vitamina dhe proteina. Konsumi i tij mbron qelizat nervore nga efektet e plakjes. Vitamina më e fuqishme e spinaqit është vitamina K. Kjo vitaminë ndihmon në vendosjen e ekuilibrit të sistemit nervor qendror./Opinion.al/