Agjencia kulturore e OKB-së (UNESCO) e ka futur të mërkurën, iftarin në listën e trashëgimisë kulturore.
Iftari përgatitet nga myslimanët gjatë muajit të shenjtë të Ramazanit,
Aplikimi për traditën sociokulturore u dorëzua bashkërisht nga Turqia, Azerbajxhani, Uzbekistani dhe Irani në Organizatën e Arsimit, Shkencës dhe Kulturës të OKB-së të mërkurën.
“Iftari festohet nga myslimanët në perëndim të diellit në muajin e Ramazanit, pas përfundimit të të gjitha riteve fetare dhe ceremoniale”, tha UNESCO.
Iftari, i cili pason ezanin e perëndimit të diellit gjatë Ramazanit, shoqërohet me tubime “duke forcuar lidhjet familjare dhe komunitare dhe promovimin e bamirësisë, solidaritetit dhe shkëmbimit shoqëror”, tha ai.
Tradita e vjetër e komunitetit u njoh nga Komiteti Ndërqeveritar për Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore Jomateriale që është mbledhur në Botsvanë që nga e hëna.
Në disa vende myslimane, është zakon të shënohet iftari duke ngrënë një hurmë të shoqëruar me çaj. Recetat për pjatat dhe pastat, megjithatë, ndryshojnë shumë në varësi të vendit.
Organi i OKB-së tha se “praktika e iftarit zakonisht transmetohet brenda familjeve dhe fëmijëve dhe të rinjve shpesh u besohet përgatitja e përbërësve të vakteve tradicionale”./Opinion.al