Të vegjlit që jetojnë në zonat urbane me popullsi të dendur shumë më shpesh zhvillojnë alergjitë në ndonjë lloj të ushqimit, ndërsa besohet që arsyeja është ekspozimi afatgjatë në ndotës.
Të vegjlit që rriten në mjedise urbane janë dyfish më të prirur ndaj alergjive në ushqim si qumështi ose frutat e detit se sa bashkëmoshatarët e tyre që jetojnë në fshat, ka zbuluar studimi amerikan.
Shkaktarët e alergjive me siguri janë ndotësit, në të cilët janë të ekspozuar që në moshë të hershme.
Gati 10 për qind e të lindurve në zona shumë të populluara janë alergjikë në ndonjë lloj të ushqimit, në krahasim me gjashtë për qind të fëmijëve që jetojnë në zona me dendësi të vogël të popullsisë.
Të rriturit megjithatë më së shpeshti zhvillojnë alergjitë në pemë si molla, dardha, kajsi ose kivi, perime (patate, karota, selino), guaska, fruta arrore, kikirikë dhe peshk. Në 20 vitet e fundit numri i të sëmurëve nga alergjitë është rritur në mënyrë drastike.// Telegrafi.com