Mishi më i mirë në botë? Ja çmimi që mund t’ju pengojë ta shijoni
A është kobe beef ((mishi famshëm i viçit i trajtuar gjatë jetës së tij me muzikë, birrë e masazhe) lloji i mishit të viçit më i mirë në botë? Raca e viçit Kobe është një racë japoneze, që nuk është veç një ekselencë japoneze, por botërore. Karakteristikës së ngjyrës së zezë i shtohet dhe mënyra sesi ushqehet.
Fermerët e ishullit Jan, të vetmit në botë që kanë shpikur një mënyrën e të ushqyerit të kafshëve me të vërtetë interesante. Ato ushqehen në formën më natyrale, i bëhet mesazh dhe në vend të ujit ju jepet birrë! Është një mish shumë i dhjamosur, por nuk është dhjami që mund të ndaloi konsumin e Kobe, por është çmimi. 1 kg kobe beef shkon deri 1 000 euro kg. Nuk është e lehtë të 13gjendet. Nëpër botë mund ta gjesh në ndonjë dyqan mishi të specializuar dhe në restorantet gourmet në qendrat më të rëndësishme të botës.
Unë personalisht e kam përdorur shpesh në Romë, në Antico Arco, e kam provuar dhe më ka pëlqyer tej mase. Tashmë ajo është kthyer në një mit, ka kush thotë që është mishi më i mirë në botë e kush e kundërshton atë.
4Nëse fillojmë të analizojmë se kush është më i mirë dhe kush jo do na duhen orë të tëra. Është i ndryshme nga mishi skocez, amerikan, italian apo irlandez që konsiderohen vendet që prodhojnë mishin më të mirë.
Unë ju këshilloj ta provoni se ja vlen si eksperiencë. Megjithatë, shqiptarët vdesin për mishin e viçit të qumështi ndaj edhe mund të mos e pëlqejnë. Ne në PADAM kemi seleksionuar një super Race Black Angus Irlandes që është me të vërtetë shumë i shijshëm dhe me një çmim shumë të moderuar.
*Marrë nga faqja e Shefit të njohur të kuzhinës, Fundim Gjipali