Sa më e bardhë buka aq më e shkurtër jeta! Eshtë kjo këshilla që me sa duket të gjithë dihet ta kemi parasysh kur konsumojmë bukën. Të paktën këshut sugjeron dietologia Blerina Bombaj, e cila pohon se mielli i bardhë me të cilin përgatiet buka ka hunbur nga përpunimi:
- Te gjithe vitaminen E
- Te gjithe acidet lyrore te pangopura
- 50% te kalciumit
- 70% te fosforit
- 80% te hekurit
- 98% te magnezit
- 50-80% te te vitaminave B
Për këtë arsye, ajo rekomandon bukën e zezë të përgatitur me fare buke (pa maja!), nga miell gruri te plote ose thekre, te bluar mundesisht ne mulli guri si dhe perzjerjet e ketyre te dyjave jane buket me superiore nga vlerat ushqyese.
Ndërkohë për dietë dhe për mëngjes është më e rekomandueshme buka e thekres pasi konsumi i saj pasohet nga konsum sasie me te vogel ushqimi ne vaktet ne vijim.