Aktualitet

Rregulla të reja, si do të udhëtojmë drejt vendeve të BE pas 2022


Bëhu pjesë e Grupit Zyrtar të Opinion.al
>> KËTU <<
               Publikuar në : 21:54 - 05/10/20 |
Al Do

Në fund të vitit 2022, shtetasit shqiptarë që do të dëshirojnë të udhëtojnë në vendet e zonës Shengen do të duhet të jenë të pajisur me një “ETIAS

Sistemi Elektronik i Informacionit dhe Autorizimit të Udhëtimit (ETIAS) ka për qëllim filtrimin e udhëtarëve që vijnë nga vendet jashtë zonës Shengen për të siguruar kufijtë Evropianë.

Shqipëria për momentin nuk është një vend anëtar i Zonës Shengen dhe as pjesë e Bashkimit Evropian. Për këtë arsye që shtetasve shqiptarë, do t’u kërkohet “ETIAS” kur planifikojnë të vizitojnë vendet që i përkasin Zonës Shengen.

Mbajtësve të pasaportave shqiptare do t’u kërkohet të plotësojnë një aplikim në internet me informacionin e tyre personal në mënyrë që t’u lejohet udhëtimi pa vizë për Zonën Shengen.

Derisa ETIAS të implementohet, rreth në fundit të vitit 2022, shtetasit shqiptarë nuk do të kenë nevojë të aplikojnë për të pasi që ata aktualisht lejohen të udhëtojnë brenda zonës Shengen për kohëzgjatje deri në 90 ditë. Sidoqoftë, kjo do të ndryshojë në fund të vitit 2022 dhe shqiptarët që udhëtojnë në vendet e Shengenit do të duhet të aplikojnë për ETIAS, e cila është e vlefshme për 3 vjet.

Si do të pajiseni me ETIAS

Procesi për marrjen e një ETIAS për qytetarët shqiptarë është shumë i thjeshtë dhe i shpejtë. Ky sistem i ri konsiston në faktin që qytetarëve do t’ju duhet vetëm rreth 15 minuta nga koha e tyre për të përfunduar aplikimin. Ai mund të bëhet nga çdo “smartphone”, kompjuter ose tabletë që ka qasje në internet. Rezultati dërgohet menjëherë në adresën e postës elektronike të aplikantit.

Çfarë dokumentesh duhen për të marrë ETIAS?

Një pasaportë, që duhet të jetë e vlefshme për të paktën tre muaj nga data kur udhëtari planifikon të hyjë në zonën Shengen. Nëse pasaportave ju kanë mbetur më pak se tre muaj, rekomandohet të merret një pasaportë e re përpara aplikimit për ETIAS.

Një mënyrë për të paguar tarifën e aplikimit, e tillë si një kartë krediti ose debiti. Një adresë emaili për të marrë njoftime në lidhje me statusin e ETIAS të aplikuesit. Pasi të plotësohen të gjitha këto kërkesa, udhëtarët mund të vazhdojnë me aplikimin e tyre ETIAS.

Procesi i Aplikimit ETIAS për qytetarët Shqiptarë

Aplikimi do t’u kërkojë udhëtarëve disa detaje personale, duke përfshirë;

Emri i plotë, data e lindjes, gjinia, kombësia, informacion për pasaportën (Numri, data e lëshimit, data e skadimit), informacioni i kontaktit (adresa e shtëpisë, numri i telefonit), adresa e emailit

Do të ketë gjithashtu një seksion që kërkon detajet e udhëtimit, duke përfshirë pikën e pritshme të hyrjes në Zonën Shengen, si dhe një itinerar të thjeshtë të planeve të tyre të udhëtimit. Udhëtarët gjithashtu do të duhet t’u përgjigjen disa pyetjeve në lidhje me shëndetin dhe sigurinë e tyre, siç është dëshmia e penalitetit.

  • Përdorimi i drogës
  • Terrorizmi
  • Trafikimi i qenieve njerëzore
  • Udhëtoni në zonat e konfliktit
  • Historia kriminale
  • Historia e punes
  • Informacionet e kaluara evropiane të udhëtimit
  • Informacione sigurie

Nëse aplikanti zbulohet se ka shkruar informacion të pasaktë ose mashtrues, autoritetet e ETIAS kanë të drejtë të refuzojnë aplikimin. Në këtë rast, aplikanti mund të ri-aplikojë duke përdorur informacionin e saktë.

Në fund të procesit, udhëtarëve do t’u kërkohet të paguajnë një tarifë aplikimi në mënyrë që të paraqesin formularin e tyre. Aplikantët mund ta bëjnë këtë duke paguar me një kartë debiti ose krediti të vlefshme./ Opinion.al

Pas