Bakllavaja është një ndër ëmbëlsirat më tradicionale për festat e fundvitit në shtëpitë tona,por keni mbetur të zhgënjyer dhe doni ta bëni vetë në shtëpi? Ja cila është receta…
Përbërësit:
2 vezë, 1/2 filxhan çaji vaj, 2 lugë gjelle kos, 1/2 filxhan çaji qumësht, 1 lugë ëmbëlsire sodë për ëmbëlsira, 1 lugë çaji kripë, 1 lugë gjelle lëng limoni, 500 gr miell, 1 tas arra të shtypura, 200 gr margarine, 1 pako niseshte, 7 gota uji sheqer, 6 gota ujë, 1/2 gote uji lëng limoni.
Përgatitja:
Në një enë hedhim vezët, vajin, qumështin, kosin, lëngun e limonit dhe i përziejmë. I shtojmë miellin, kripën, sheqerin, sodën për ëmbëlsirë dhe i përziejmë derisa të bëhet një brumë pak i fortë.
Nga brumi marrim pjesë pak më të mëdha se arra dhe i rrumbullakosim. Mbi tavolinë hedhim niseshte dhe pjesët e brumit i hapim me madhësinë e pjatës së kafese. Këto pjesë i vendosim nga katër mbi njëra-tjetrën duke i lyer me margarinën e shkrirë.
Me ndihmën e petësit i hapim me madhësinë e tepsisë ku do të bëjmë bakllavanë. I vendosim në tepsi dhe në mes pasi i vendosim arrat vazhdojmë me pjesën tjetër të petave.
Pasi vendosim shtresën e fundit anët ia shtypim me anën e një thike dhe më pas e presim në copa. Sipër i hedhim margarinën e shkrirë dhe e vendosim të piqet në furrë me nxehtësi 170 °C për 50-55 minuta derisa të piqet mirë.
Përgatisim sherbetin duke zier ujin, sheqerin dhe lëngun e limonit për rreth 10 minuta dhe pasi të bëhet i vakët ia hedhim bakllavasë së sapo dalë nga furra. Nëse dëshironi sherbetit mund t’i hidhni disa karafila ose t’i shtoni pak lëng trëndafili për aromë.