Bota

Popullsia globale arrin në 8 miliardë, çfarë do bëjmë tani?Bëhu pjesë e Grupit Zyrtar të Opinion.al
>> KËTU <<
               Publikuar në : 09:03 - 15/11/22 |
Opi Nion

Planeti Tokë ka shumë të ngjarë të kalojë tetë miliardë njerëz diku rreth mesit të nëntorit, vlerësojnë Kombet e Bashkuara bazuar në parashikimet më të mira demografike.

Pavarësisht se në disa pjesë të botës, të dhënat e regjistrimit të popullsisë  janë të vjetra dhe faktit se gjatë COVID-19 ishte praktikisht e pamundur për disa vende të regjistronin çdo vdekje, OKB-ja po e shpall 15 Nëntorin si “Ditën e Tetë Bilionëve”. Njerëzit kudo jetojnë më gjatë, falë kujdesit më të mirë shëndetësor, ujit më të pastër dhe përmirësimeve në kanalizime, të cilat të gjitha kanë reduktuar prevalencën e sëmundjeve. Plehrat kimikë dhe ujitja kanë rritur rendimentet e të korrave dhe kanë përmirësuar ushqimin. Në shumë vende po lindin më shumë fëmijë dhe shumë më pak po vdesin.

Sfidat me të cilat përballemi ndërsa popullsia e botës vazhdon të rritet janë gjithashtu të rëndësishme. Ndotja dhe peshkimi i tepërt po degradojnë shumë zona të oqeaneve. Jeta e egër po zhduket në një pasi njerëzit presin pyjet dhe rrafshojnë tokat e egra për zhvillim, bujqësi dhe produkte komerciale.

Klima po ndryshon e nxitur nga një sistem global energjetik që ende fuqizohet në masë të madhe nga lëndët djegëse fosile. Ky po bëhet me shpejtësi kërcënimi më i madh në histori për biodiversitetin, sigurinë ushqimore dhe aksesin në ujë për pije dhe bujqësi. Dhe këto janë p probleme që po shfaqen me numrin aktual të popullsisë.

Rreziqet dhe mundësitë e bumit të popullsisë dhe krizës paralele të burimeve varen kryesisht nga vendimet që nuk i kemi marrë ende. Cili do të kontrollojë më shumë të ardhmen tonë – miliarda gojët që do të na duhet të ushqejmë, apo miliarda më shumë tru që mund të përdorim për të zgjidhur problemet?

Popullsia e botës i kalon 8 miliardë

Kombet e Bashkuara shpallën 15 Nëntorin 2022 si “Dita e Tetë Bilionëve”, për të shënuar vlerësimin se njerëzimi ka arritur në një tjetër moment historik.

Ndërsa demografët e OKB-së parashikojnë që popullsia e botës të kalojë 10 miliardë në fund të shekullit, grupe të tjera kërkimore parashikojnë një kulm më të hershëm.

 

“Ndikimet e sakta në jetën e ardhshme njerëzore, mendoj se janë ende për t’u përcaktuar,” thotë Patrick Gerland, i cili mbikëqyr vlerësimet e popullsisë për Departamentin e Çështjeve Ekonomike dhe Sociale të Kombeve të Bashkuara.

“Deri më tani, përvoja e përgjithshme është se bota ka qenë e suksesshme në përshtatjen dhe gjetjen e zgjidhjeve për problemet tona,” thotë Gerland. “Unë mendoj se duhet të jemi disi optimistë.”

Por ai shpejt pranon se ndryshimi i klimës është një kërcënim i fuqishëm. “Thjesht mbajtja e status quo-së dhe të mos bësh asgjë nuk është një opsion,” thotë ai. “Ne duam apo nuk duam ndryshime do të ndodhin dhe situata nuk do të përmirësohet vetvetiu. Ka nevojë për ndërhyrje aktuale dhe në të ardhmen.”

Ndërkohë, shpërthimi i përgjithshëm i popullsisë përgënjeshtron lloje shumë të ndryshme të ndryshimeve demografike që po marrin formë anembanë globit. Dhe demografët kryesorë të botës nuk bien dakord se ku po shkon popullsia jonë nga këtu.

Pas