Në fund të Gushtit, një raport i KLSH nxorri në pah se AKU nuk kontrollonte dot 1/3 e produkteve që hyjnë në Shqipëri e tregtohen në supermarkete e dyqane. Kamera e fshehtë e emisionit “STOP” monitoroi për disa ditë mënyrën e tregtimit të produkteve, që kërkojnë kushte frigoriferike. Kosi dhe produkte të tjera mbaheshin në tokë e jashtë frigoriferëve. Qytetarja pyet se përse mbahen në këto kushte prodhime që duhet të ishin në frigorifer. Përgjigja më e shpeshtë ishte se bëhej fjalë për produkte që sapo kishin mbërritur. Më pas ndalemi në fabrikën e reçelit dhe konservave “Osumi”, ku kushtet e punës me produktet ushqimore dhe niveli i higjenës të lenë pa fjalë.
Kamera e fshehtë e emisionit “STOP” ka monitoruar për disa ditë rresht supermarkete e dyqane për të parë mënyrën e trajtimit të produkteve që konsumohen përditë dhe që kanë nevojë për kushte specifike. Por ajo çka doli në pah është absurde.
Dita 1
Marketi 1
Qytetarja – Goca, më fal të të pyes për dicka?
Punonjësja – Po!
Qytetarja – Këto produktet, që janë lënë aty, nuk ka ndonjë problem? Që janë lënë pa frigorifer?
Punonjësja – Kush produkte?
Qytetarja – Ja kosat e frutave, gjalpi…
Punonjësja – Aty i kemi mbajtur gjithmonë.
Qytetarja – Po besoj që është problem sepse ne që i konsumojmë. Aty thotë 2 deri në 5 gradë. Gjithsesi, nuk më duket normale që sallami të lihet në këto temperatura.
Market 2
Qytetarja – Më fal goca, po këto kosat, që keni lënë në tokë, nuk është problem? Që s’janë në frigorifer?
Punonjësja – Ai kosi, që ka ardh, sapo ka ardhur tani edhe…
Qytetarja – Se kam merak, kur I shof kështu njëherë.
Market 3
Qytetarja – Ato nuk duhet të rrinë (kosi) pa u futur në frigorifer.
Punonjësja – S’ka problem. Edhe mund të rrinë, sepse dje kanë ardhur.
Qytetarja – 2 deri në 8 gradë, ndërkohëqë është 40 gradë. Prandaj helmohemi ne, se bëhen nga këto gjëra.
Marketi 4
Qytetarja – Më fal, ato kosat nuk duhet të lihen në tokë. Duhet të futen në frigorifer!
Punonjësja – Ka ardhur furnizimi dhe…
Market 5
Qytetarja – Këto kosat, si rregull e kanë, që duhet të rrinë në frigorifer dhe jo në tokë.
Punonjësja – Tani kanë ardhur nga funizimi.
Qytetarja – Të ruhet 3 deri në 6 gradë. Eshtë 40 gradë temperatura.
Dita 2
Marketi 1
Qytetarja – Goca unë blej gjithmonë këtu dhe kam ngritur shqetësimin, që këto produktet duhet të futen në frigorifer. Edhe më the, që sa ka ardhur furnizimi.
Punonjësja – Nuk të thashë, që sa ka ardhur furnizimi. Të thashë, që aty i lejmë gjithmonë. Edhe gjalpin edhe kosin.
Qytetarja – Nuk duhet të rrinë.
Market 2
Qytetarja- Kam vënë re, që këto kosat rrinë gjithmonë këtu jashtë.
Punonjësja- Ku t’i lëmë?
Qytetarja – Në frigorifer.
Punonjësja – Ja pra, i ke në frigorifer.
Qytetarja – Po këto? (janë në tokë)
Punonjësja – Si?
Qytetarja – Këto, që janë këtu?
Punonjësja- S’ka vënd.
Qytetarja – Po këto nuk duhet të rrinë pra, se thotë, të ruhen në frigorifer. Dhe kanë një temperaturë të caktuar.
Punonjësja – Mos merr nga ato, që rrinë aty pra, merr nga këto, që janë në frigorifer.
Qytetarja – Po mirë! Kjo, që rri këtu, a do futet në frigorifer në momentin, që është i prishur?
Market 3
Qytetarja – Goca mundem?
Punonjësja – Po!
Qytetarja – Unë kam ngritur një shqetësim para disa ditësh, për këto produktet, që rrinë kështu.
Punonjësja- Për cilat?
Qytetarja – Për këto.
Punonjësja- Tani, sa ka ardhur furnizimi.
Qytetarja – E njëjta gjë më është thënë edhe atë ditë.
Market 4
Qytetarja – Më fal, mund të pyes për dicka? Këto kosat, që rrinë këtu, nuk është problem? Duhet të jenë në frigorifer.
Punonjësja – S’ka problem.
Qytetarja – Sepse thotë: temperatura 2 deri në 6 gradë.
Punonjësja – N.q.s do në frigorifer, ke edhe këtu.
Qytetarja –Shumë mirë, këto do futen në frigorifer dhe mund të futen të prishur.
Ndërsa në fabrikën e reçelit dhe konservave “Osumi” kamera e fshehtë e emisionit “STOP” shfaqi kushtet e punës me produktet ushqimore dhe niveli i higjienës që lënë shumë për të dëshiruar.
Qytetarja –Si ia kaluat? Mirë? E gjetëm më në fund, (adresën) se vajtëm deri në fund të rrugës.
Menaxheri- Besoj, jeni interesuar për punë?
Qytetarja- Po, për punë.
Qytetarja – Jemi të dyja kunata.
Menaxheri- Njëra do vijë (në punë). Jeni kunata, njëra do vijë. Meqë jeni kunata, njëra do vijë.Pse? Do them edhe pse.
Qytetarja – Po!
Menaxheri- Tani, të tëra bëhen gjashtë punëtore. Unë jam.., nuk jam pronari, jam menaxheri. Tani po e nisim me gëzime, ke një gëzim, ke një dasëm, do ikni të dyja, njëra…Puna fillon në 9 (e mëngjezit) me pesë e gjysëm.(mbasdite)
Qytetarja – Po, e kemi lexuar atë.
Menaxheri- Normalisht, pushimi drekës. Paga 195 mijë(lekë të vjetra), plus siguracionet i paguan pronari./ tvklan.al