PARIS-Nuk është një nga ato lajmet që keni dëgjuar shpesh të kujdesit për ushqimet, është alarm dhe lëshohet nga OBSH: Bëni kujdes me konsumimin e proshutërave dhe sallamërave. Përmbajnë qeliza kancerogjene.
Sot është njoftuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë se mishi i përpunuar do të vendoset në “listën e grupit 1” të rrezikshmërisë nga kanceri, ku bëjnë pjesë edhe cigaret apo tymi i naftës. OBSH ndërmerr këtë hap pas një studimi kërkimor i cili ka provuar se: “Mishi i përpunuar shkakton kancer të zorrës së trashë”.
Po sipas OBSH, mishi i kuq në përgjithësi, ku përfshihen: Mishi i lopës, i qengjit, i derrit,etj është në grupin e rriskut. Këto produkte do të vendosen në grupin B2 që nënkupton “produkte që mund të shkaktojnë kancerin”. Pra “të mundshme” pasi nuk është vertetuar 100 për qind rrezikshmëria. Ky klasifikim reflekton faktin se ka “dëshmi të kufizuara” se mishi i kuq mund të shkaktojë kancerin.
Studimi është bërë nga Agjencia Ndërkombëtare për Kërkime të Kancerit, me seli në Paris, që është pjesë e Organizatës Botërore të Shëndetësisë.
Postimi në Twitter i OBSH-së