Bota

Ndërhyrjet ruse, Trump reagon për raportin Mueller


               Publikuar në : 21:06 - 18/04/19 |
Opi Nion

Megjithëse raporti prej 448-faqesh i prokurorit të posaçëm Robert Mueller për ndërhyrjen ruse në fushatën zgjedhore të 2016-ës nuk e përjashton plotësisht Presidentin Donald Trump nga faji, ai sigurisht që po e konsideron atë si të tillë.

“Po kaloj një ditë të mirë,” tha presidenti Trump në Shtëpinë e Bardhë pasi u publikua raporti. “Nuk pati asnjë bashkëpunim, asnjë pengesë”.

Hetimi 22-mujor i prokurorit Mueller, ndërsa nuk arriti në përfundimin se zoti Trump kreu ndonjë krim, gjithashtu nuk e deklaron në mënyrë specifike se ai është i shfajësuar.

Ndërsa po merrte pjesë në një takim me veteranët e plagosur ushtarakë, pasi në ekranet televizive jepeshin detaje të gjetjeve të një versioni të redaktuar të raportit, presidenti Trump tha, “Kjo nuk duhet të ndodhë kurrë përsëri ndaj një presidenti tjetër, ky mashtrim”.

Avokatët e presidentit, Rudy Giuliani, Jay Sekulow, Jane Raskin dhe Martin Raskin, thanë në një deklaratë se “Rezultatet e hetimit janë një fitore e plotë për Presidentin … Është e qartë se nuk ka patur asnjë shkelje penale”.

Avokatët e tij gjithashtu e cilësojnë raportin e prokurorit të posaçëm, se demonstron se presidenti Trump ka vepruar si duhet kur ka shkarkuar James Comey –n si drejtor të Byrosë Federale të Hetimeve.

Raporti thotë se prokurori i posaçëm gjeti “prova thelbësore” se shkarkimi i zotit Comey u bë për shkak të “mungesës së vullnetit të drejtorit të FBI-së për të deklaruar publikisht se presidenti nuk ishte personalisht nën hetim” dhe hetimi përcakton se Kongresi mund të vendosë nëse kjo përbënte pengesë të drejtësisë nga zoti Trump.

Presidenti nuk u intervistua nga hetuesit. Në vend të kësaj, ai u dha përgjigje me shkrim pyetjeve të cilat zyra e prokurorit të posaçëm e konsideronte “të pamjaftueshme”. Por raporti thotë se prokurori i posaçëm nuk vazhdoi përpjekjet për një intervistë me zotin Trump që do të ishte e kufizuar në disa tema, sepse kjo do të shkaktonte një “vonesë substanciale”./ VOA

Pas