Aktualitet

Mjeku:Nevojë për dozë të tretë tek të vaksinuarit me CoronaVac në Shqipëri


Bëhu pjesë e Grupit Zyrtar të Opinion.al
>> KËTU <<
               Publikuar në : 14:20 - 21/08/21 |
Opi Nion

Mjeku Ilir Alimehmeti ka folur për nevojën e vaksinimit me një dozë të tretë për të gjithë personat mbi 60 vjeç që kanë marr vaksinën kineze Coronavac.

Ndërsa ka shpërndarë në Facebook, rezultatin e një studimi të kryer në Brazil mbi këtë grupmoshë, Alimehmeti shprehet se që në maj të vitit 2021, kur miratoi vaksinën kineze Coronavac, OBSH deklaroi se  ojesëmarrësit në moshë më të madhe se 60 vjeç ishin të pamjaftueshëm në studimet klinike  dhe si rrjedhojë, efikasiteti i vaksinës nuk mund të përcaktohej nga studimet klinike, ndaj për ta bërë këtë rekomandim më të fortë dhe më të bazuar mbi evidencë, duhet të prodhohen të dhëna të mëtejshme mbi sigurinë dhe efektivitetin e vaksinës në këtë grupmoshë.

Postimi i plotë

“ Rezultate të reja, këtë herë nga Brazili e të botuara dje (20 gusht 2021) në prestigjiozen British Medical Journal (BMJ), flasin sërish mbi nevojën për të mbështetur me vaksinim të mëtejshëm personat e moshuar që kanë marrë vaksinën CoronaVac.

Më 24 maj 2021, kur OBSH-ja miratoi vaksinën CoronaVac, shkruan shumë qartë në faqen 3 të raportit (foto në fund):

👉 Pjesëmarrësit >60 vjeç janë të pamjaftueshëm në studimet klinike, …; si rrjedhojë, efikasiteti i vaksinës nuk mund të përcaktohej nga studimet klinike.

👉 Për ta bërë këtë rekomandim më të fortë dhe më të bazuar mbi evidencë, duhet të prodhohen të dhëna të mëtejshme mbi sigurinë dhe efektivitetin e vaksinës në këtë grupmoshë.

👉 Linku i raportit: https://apps.ëho.int/…/ËHO-2019-nCoV-vaçines-SAGE…

🇧🇷 Një studim shumë i detajuar u krye në shtetin Sao Paulo mbi personat >70 vjeç në një efort të kombinuar institucionesh të mirënjohura Braziliane, Spanjolle dhe Amerikane.

❗ KUJDES:

🦠 Të gjitha të dhënat i përkasin periudhës së mbizotërimit të variantit Gama në Brazil, i cili jodetyrimisht sillet njësoj si varianti Delta që është aktualisht mbizotërues.

📃 Detajet e studimit:

👉 43.774 pjesëmarrës me moshë ≥70 vjeç, nga të cilët

👉 26.433 raste pozitive simptomatike dhe

👉 17.622 raste kontrolli negative

👉 Periudha 17 Janar – 29 Prill 2021.

💉 Efektiviteti i CoronaVac sipas moshës rezultoi:

📃 70-74 vjeç:

👉 59.0% efektiviteti kundër COVID-19 simptomatik,

👉 77.6% efektiviteti kundër shtrimit në spital,

👉 83.9% efektiviteti kundër humbjes së jetës.

📃 75-79 vjeç:

👉 56.2% efektiviteti kundër COVID-19 simptomatik,

👉 66.6% efektiviteti kundër shtrimit në spital,

👉 79.0% efektiviteti kundër humbjes së jetës.

📃 ≥80 vjeç:

👉 32.7% efektiviteti kundër COVID-19 simptomatik,

👉 38.9% efektiviteti kundër shtrimit në spital,

👉 44.0% efektiviteti kundër humbjes së jetës.

📃 Në total, autorët konkludojnë se regjimi me dy doza CoronaVac shoqërohet me efektivitet

👉 47% kundër covid-19 simptomatik,

👉 56% kundër shtrimit në spital dhe

👉 61% kundër humbjes së jetës.

👉 U vu re se efektiviteti bie me rritjen e moshës.

❗ Kujdes:

🚫 Nuk është studiuar efektiviteti ndaj infektimit në total, por vetëm ndaj atij simptomatik!

🚫 Kriteri i OBSH-së për dhënien e rekomandimit ishte efektiviteti >50% ndaj infektimit, ndërkohë që vërehet efektivitet 47% kundër covid-19 simptomatik, pra infektimi total e ka edhe më të ulët efektivitetin!

🦠 Përsëris sërish: Gjetjet janë për variantin gama, ndërkohë që aktualisht mbizotërohemi nga varianti delta.

⚠ Të gjitha këto gjetje, së bashku me gjetjet e postuara më parë nga studimi i fazës 1 dhe 2 klinike të CoronaVac nga CDC e Kinës (postuar më parë) dhe faktit që Turqia e ka nisur dozën e tretë me zgjedhje (CoronaVac ose Pfizer) që prej datës 1 korrik 2021, çon drejt nevojës që edhe në Shqipëri të ponderohet sa më shpejt vaksinimi me dozë të tretë të personave të vaksinuar me dy doza CoronaVac dhe që nuk e kanë kaluar sëmundjen.

 

Pas