Çfarë mund të jetë më mirë në një mbrëmje të nxehtë të vere, sesa një darkë me fruta deti?
Dhe kështu, në shtëpi apo në restorante, në këtë kohë kemi një triumf të spagetit me molusqe, midhje, dhe produkteve të tjera të detit. Mrekulli të kuzhinës, të cilat gjithashtu kanë veti të shkëlqyera ushqyese, shpjegon Andrea Ghiselli, studiues në Këshillin për Kërkime në Bujqësi dhe Analizën Agrare në Romë.
“Midhjet dhe molusqet përmbajnë një sasi të mirë proteinash ( rreth 10%), vitamin B12, kripëra minerale, të tilla si hekuri (6 miligram për 100 gram, rreth dy herë se përmbajtja e mishit të kuq), fosfor, kalium, zink, magnez, selen. Ato kanë një përmbajtje shumë të ulët të yndyrnës (1-2%) dhe kalori të pakta (70-80 kalori për 100 gram)”, shpjegon ai.
Kujdes infeksionet
Ushqime të shijshme, me vlera të larta ushqyese dhe pjata “mike për bilancin”, por ato mund të fshehin ndonjë të keqe. Duke filluar me infeksionet e mundshme, të tilla si enteri, hepatiti A dhe salmonela. Midhjet dhe molusqet në fakt bëjnë filtrimin organizmave (të huajve të detit). Ato përdorin gushë e tyre për të filtruar ujin (deri në gjashtë litra në orë), nga e cila rrjedhin grimcat themelore të ushqimit të tyre. “Ky mekanizëm mund të bëhet një burim i infeksionit për ata që i hanë, në qoftë se deti në të cilin ato jetojnë nuk është i pastër. Një rrezik që rritet me ujërat e ndotur”, paralajmëron Ghiselli.
Nga blerja te gatimi
Për të shmangur zhgënjimin, ndiqni disa këshilla të thjeshta. Si gjithmonë blijini ato në supermarkete apo dyqane të besës, që respektojnë ruajtjen në temperaturë të ftohtë dhe ku garantohet një shkallë e caktuar shëndeti dhe sigurie e higjienës. Mos harroni gjithashtu të shikoni etiketën e renditur me të gjitha informatat në lidhje me produktin: emrin, origjinën, datën e paketimit dhe skadimit.
“Ajo që duhet të kontrolloni është uji i pastër dhe pa ngjyrë, që molusqet të jenë të gjallë”, sugjeron eksperti. Për tu siguruar ju duhet të shikoni nëse valvulat janë të mbyllura. Në qoftë se ato janë pak të hapura, ata do të mbyllen duke i prekur. “Pasi mbërrini në shtëpi, është e rëndësishme për t’i larë ato. Ju keni për të larë ushqimin me ujë të bollshëm deri sa të hiqet e gjithë rëra e mbetur. Nëse nuk do t’i konsumoni menjëherë, ju mund t’i ruani ato në frigorifer për periudha të shkurtra, të mbyllura mirë në rrjetën e tyre.
“Gjatë gatimit duhet t’i zieni në temperaturë të lartë në mënyrë që të vritet çdo patogjen i pranishëm”, thotë eksperti.
Shpesh për të rritur cilësinë organoleptike të produktit, ne priremi për të zierë pak, por kjo nuk është e mjaftueshme për të eliminuar çdo mikroorganizëm dhe për këtë arsye duhet të vazhdojmë gatimin për disa minuta.
Një paralajmërim
Si një masë paraprake, ushqimet e detit nuk janë të rekomanduara për gratë shtatzëna dhe njerëzit pa imunitet, sepse temperatura e arritur gjatë gatimit mund të mos jetë e mjaftueshme megjithatë për të eliminuar patogjene. Veçanërisht njerëzit e pambrojtur, më mirë të mos rrezikojnë me to.
Që molusqet dhe midhjet përmbajnë natrium, është gjithashtu një detaj interesant dhe i shëndetshëm pasi nuk duhet të shtoni kripë gjatë gatimit apo para se t’i shërbeni. Në restorant apo tavernë, nuk ka një person që mund të bëjë të gjitha këto kontrolle dhe konsumimi i butakëve të papërpunuar si duhet është i mundshëm. Shija është e madhe, por kujdes se mund t’ju kushtojë shtrenjtë./gazetashqip