Peshq të papërpunuar apo jo të gatuar aq sa duhet, sidomos butakët, mund të shkaktojnë disa infeksione.
Këto përfshijnë: norovirus, vibrio, salmonellën, listerian dhe parazitë.
Disa nga këta infeksione ndikojnë vetëm nënën, duke e lënë atë të dehidratuar dhe të dobët.
Infeksione të tjera mund të kalojnë te fëmija i palindur, me pasoja të rënda apo edhe fatale. Gratë shtatzëna janë veçanërisht të ndjeshme ndaj infeksioneve listeria.
Në fakt, gratë shtatzëna kanë deri në 20 herë më shumë gjasa të infektohen nga listeria në krahasim me popullatën e përgjithshme.
Këto baktere mund të gjenden në tokë, ujë ose bimë të ndotura.
Peshqit e papërpunuar mund të infektohen gjatë përpunimit, duke përfshirë edhe pirjen e duhanit ose tharjen.
Listeria mund të kalojë te një foshnjë e palindur nëpër placentë, edhe në qoftë se nëna nuk është duke treguar shenja të sëmundjes.
Kjo mund të çojë në lindje të parakohshme, abort, lindje të fëmijës së vdekur dhe probleme të tjera të rënda shëndetësore.
Prandaj, gratë shtatzëna këshillohet të shmangin ngrënien e peshqve dhe produkteve të detit të papërpunuar, duke përfshirë edhe disa lloje sushi.