Një nga problemet më të mëdha që na ka shqetësuar që në kohët e hershme është djegja e stomakut. Në shumë raste kthehemi në llupësa dhe kemi maninë të hamë çfarë na del përpara pasi është nepsi që nuk na lë të qetë.
Është shumë e këndëshme të shijojmë shumë ushqime të ndryshme, por shumicës prej nesh me pas i ndodh të ulet në një cep dhe me plot dhimbje të tohtë… “Po më djeg stomaku në mënyrë të çmendur”.
Ehhh, i gjithë ai momenti i bukur i parajses së shijes së ushqimeve të provuara, tashmë kthehet në një makth që do të duhet ta përjetojmë, pasi shumicës nga ne i ndodh që stomaku mos t’ia durojë të gjitha ushqimet, duke shkaktuar djegjen.
Por? Çfarë është në të vërtetë djegja e stomakut?
Rrjedhja e acidit të stomakut drejt ezofagut shkakton astë që ne e quajmë djegje të stomakut. Ushqimet ndikojnë në sasinë e acidit që stomaku prodhon. Nëse konsumojmë ushqimin e duhur dhe në sasi të duhura, stomaku prodhon një sasi acidi, e cila nuk shkakton asnjë dëm.
Por, nëse do ta teprojmë me ushqimin, athërë do të përballemi me ndjesinë e shpifur të djegjes së stmakut, e cila duket se nis nga poshtë dhe fillon të ngjitet nëpërmjet ezofagut e deri në gojë, duke na krijuar vetëm momente “ferri”.
Këto shqetësime në shumicën e rasteve krijohen nga:
-Konsumimi i tepërt i ushqimeve
-Pesha jonë e madhe trupore
-Konsumimi i pijeve si alkooholi, çaji, kafeja apo pijet e gazuara
-Pirja e duhanit
-Disa lloje të ndryshme ilaçes, si aspirina, ibuprofen, ilaçet e kontrollit të presionit të gjakut, apo ato të qetësimit të muskujve.
7 USHQIMET KRYESORE QË SHKAKTOJNË DJEGJEN E STOMAKUT
ÇOKOLLATA
Edhe pse jemi të dashuruar pas çokollatës, pasi nuk ka asnjë shans të botë të heqim dorë prej saj, duhet të dimë se çokollata ka stimulues si kafeina, teobromina që nxisin djegjen e stomakut. Çokollata përmban yndyrë të lartë, ndërsa kakao është as e shijshme, sa edhe e dëmshme nëse konsumohet me tepricë.
PIJET E GAZUARA
A mund të shtyhet një drekë apo darkë pa Coca Cola apo Pepsi? Shumica do të thonë, jooo. Epo, duhet të dimë se këto dy pijë janë shkaku kryesor nëse do t’ju nisë djegja e stomakut, pasi të dyja përmbajnë flluska të karbonizuara që ngacmojë në mënyrë negative acidet e stomakut.
ALKOOLI
Birra apo vera, janë armiku kryesor i stomakut të disa personave, pasi në momentin që këta i konsumojnë pijet alkolike, acidi i stomakut nis të prodhohet me shumicë dhe fillon të reagojë jashtë normave të tij, duke shkaktuar stres në trupin e njeriut.
YNDYRNAT
Yndyrnat janë shkaku kryesor i djegës së stomakut dhe janë një element shumë negativ për stomakun tonë, ndaj dhe doktorët vazhdimisht na qepen nga pas duke na këshilluar, të kujdesemi me yndryrnat dhe konsumimin e tyre. Duhet ecituar me çdo kusht pirja e qumështiti me nivel të lartë yndyror, pasi konsumimi i djathit, i cili është zënë me vlera yndyrore jashtë parametrave që pranon trupi ynë.
KAFEINA
Mjekët pohojnë se një filxhan kafe përmban 3.8 gr kafeinë dhe kjo është një normë mëse e lejuar për trupin tonë, por shumë kafe në ditë do të ishin njësoj sikur ju ta vrisnit me duart tuaja stomakun. Nëse ju shkon mendja të pini shumë kafe, ose të uleni shpesh në kafene, athërë një këshillë e artë do të ishte t’i hidhni sytë nga çaji i kamomilit apo çaji jeshil, pasi stomaku i njeriut është “i dashuruar” me ta.
USHQIMET E SKUQURA
Kujdes të madh, por shumë të madh me ushqimet e skuqura. Puna e skuqur, patatet e skuqura, apo peshku i skuqur, madje të gjitha këto shumë të skuqura do të bëjnë që niveli i acitit të stomakut të nisë me urgjencë ngjitjen drejt ezofagut dhe djegja e stomakut do të nisë në një kohë rekord nga çfarë mund ta kishit imagjinuar. Të gjitha këto ushqime të skuqura janë shkaku kryesor pse disa njerëz nuk mund të shërohen dot nga urthi.
MISHI
Një kujdes të madh duhet bërë dhe me konsumimin e mishit. Shumë prej nesh e kanë “halë në sy” mishin pasi nuk i rezistojnë dot por mishi i viçit, qengjit apo derrit ka një nivel shumë të lartë yndyror që do të tohtë shkurt, një stres akoma më i madh për stomakun e njëriut. Mishrat në përgjithësi kërkojnë një kohë të gjatë për t’u tretur ndaj dhe mishi dhe konsumimi i tij i tepruar është shkaktari kryesor i djegjes së stomakut.
Për ata njerëz që e kanë stomakun delikat dhe vuajnë nga djegja e tij, mund të këshillohet mishi i pulës, i gjelit të detit, proshutë apo mish i përpunuar.