Aktualitet

Gjyqtarët kundër Ramës por nuk i përmendin as emrin


Bëhu pjesë e Grupit Zyrtar të Opinion.al
>> KËTU <<
               Publikuar në : 13:25 - 10/10/19 |
Al Do

Shoqata Kombëtare e Gjyqtarëve të Republikës së Shqipërisë dhe Unioni i Gjyqtarëve të Shqipërisë kanë reaguar pas deklaratave të djeshme nga parlamenti të kryeministrit Rama lidhur me grupin që ai e quajti “KÇK”.

“KÇK (Kap çfarë të kapësh) është një organizatë kriminale me imunitet kushtetues” tha Rama duke shtuar se ndaj këtij grupi duhet reaguar me forcë dhe të shpallen në kërkim.

Këto deklarata të kryeministrit janë cilësuar si kërcënim ndaj pavarësisë së pushtetit gjyqësor nga Shqoqata e gjyqtarëve. Ata shtojnë se qëndrime të tilla kanë si qëllim të minojnë besueshmërinë e qytetarëve tek sistemi i drejtësisë dhe kujtojnë se ndarja e pushteteve është një nga themelet e demokracisë.

Qëndrime të tilla të përsëritura nga funksionarë të ekzekutivit, jo vetëm që nuk i shërbejnë raporteve ndërinstitucionale por janë një kërcënim ndaj pavarësisë së pushtetit gjyqësor, duke minuar ndërkaq besimin e qytetarëve në sistemin e drejtësisë. Parimi i ndarjes së pushteteve qëndron në themel të demokracisë sonë kushtetuese dhe presupozon që asnjë pushtet nuk është epror ndaj tjetrit. Shoqatat tona janë të hapura për individualizimin e çdo shkeljeje ligjore në veprimtarinë e gjyqtarëve apo problematikave në tërësi në sistemin e drejtësisë dhe kanalizimin e tyre në institucionet përkatëse, në formën e sanksionuar nga legjislacioni në fuqi

Në qëndrimin e tyre ata dënojnë çdo veprim të paligjshëm të gjyqtarëve por ftojnë organet që ti adresojnë ato në forumet e duhura duke zgjedhur për këtë rrugën e përcaktuar nga Kushtetua dhe ligjet në Republikën e Shqipërisë.

Shoqata Kombëtare e Gjyqtarëve të Republikës së Shqipërisë dhe Unioni i Gjyqtarëve të Shqipërisë përcjellin me shqetësim qëndrimet e ditëve të fundit nga përfaqësues të lartë të politikës ndaj gjyqtarëve. Shoqatat e gjyqtarëve kanë mirëpritur çdo adresim të problematikave që lidhen më gjyqësorin në forumet e duhura, sikurse kanë dënuar çdo veprim apo mosveprim të kryer nga gjyqtarë të caktuar në shkelje të misionit të tyre, duke zgjedhur për këtë rrugën e përcaktuar nga Kushtetua dhe ligjet në Republikën e Shqipërisë

Në përfundim të qëndrimit të saj Shoqata fton Këshillin e Lartë Gjyqësor dhe partnerët tanë ndërkombëtarë të mbajnë qëndrimin e tyre lidhur me deklaratat e kryeministrit Rama.

Organizmat përfaqësuese të gjyqtarëve, që në fillimet e procesit të reformës në sistemin e drejtësisë kanë shprehur mbështetjen e tyre të pakursyer për këtë reformë, duke kontribuar në mënyrë aktive, me qëllim arritjen e një produkti sa më cilësor. Ndërsa qëndrimet agresive e të adresuara gabim, në kohën e zbatimit të një reforme kaq të thellë për sistemin, sjellin pasoja të dëmshme për reformën. Së fundi, Shoqata Kombëtare dhe Unioni i Gjyqtarëve dëshirojnë të ftojnë Këshillin e Lartë Gjyqësor, si institucioni i ngarkuar me garantimin e pavarësisë dhe përgjegjshmërisë së pushtetit gjyqësor si dhe miqtë e partnerët tanë ndërkombëtarë, të cilët kanë kontribuar në mënyrë të palodhur për konceptimin dhe vënien në jetë të reformës në drejtësi, për të mbajtur qëndrimin e tyre në lidhje me sjelljet shfaqura kohët e fundit” /Opinion.al

Pas